Danganronpa: Trigger Happy Havoc

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Danganronpa: Trigger Happy Havoc
Oyunun logosu
GeliştiriciSpike Chunsoft
YayımcıJP Spike Chunsoft WW NIS America
SenaristKazutaka Kodaka
BesteciMasafumi Takada Bunu Vikiveri'de düzenleyin
SeriDanganronpa
PlatformlarPlaystation Portable, Microsoft Windows, Android, İOS, PlayStation Vita, PlayStation 4
ÇıkışPlayStation Portable
  • JP:: 25 Kasım 2010
İOS, Android
  • JP:: 20 Ağustos 2012
PlayStation Vita
  • JP:: 10 Ekim 2013
  • NA: 11 Şubat 2014
  • PAL:: 14 Şubat 2014
Windows, OS X,Linux
  • WW:: 18 Şubat 2016
TürGörsel roman
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Danganronpa: Trigger Happy Havoc (ダンガンロンパ 希望の学園と絶望の高校生 Danganronpa: Kibō no Gakuen to Zetsubō no Kōkōsei; Türkçesi, Danganronpa: Umudun Akademisi ve Umutsuzluğun Lise Öğrencileri) Spike Chunsoft tarafından geliştirilen ve dağıtımı yapılan Görsel roman türünde bir oyundur. Oyun Danganronpa serisinin ilk oyunudur. Oyun 25 Kasım 2010'da Japonya'da PlayStation Portable için çıkmıştır. Daha sonrasında 20 Ağustos 2012'de iOS ve Android'e portlanmıştır. İki tane Manga adaptasyonu ve iki tane spin-off Romanı bulunmaktadır. Televizyon anime serisi 2013 Temmuz ile Eylül ayları arasında Lerche tarafından yapılmış ve yayımlanmıştır. Ayrıca tiyatro adaptasyonu da 2014 Ekim ve Kasım ayları aralarında Tokyo'nun Nippon Seinenkan sahnesinde sergilenmiştir.

Sonraki oyun olan Danganronpa 2: Goodbye Despair 26 Temmuz 2012 tarihinde PlayStation Portable için yayımlanmıştır. İki oyunu içinde bulunduran Danganronpa 1・2 Reload, 10 Ekim 2013 tarihinde PlayStation Vita için çıkış yapmıştır. NIS America İlk oyunu (Trigger Happy Havoc'u) 11 Şubat 2014 tarihinde Kuzey Amerika için, 14 Şubat 2014 tarihinde ise Avrupa ve Avustralya için çıkartmıştır. Oyun ayrıca 18 Şubat 2016 tarihinde Steam için yayımlanmıştır.

Spin-off oyunu olan Danganronpa Another Episode: Ultra Despair Girls, PS Vita için 2014 yılında yayımlanmıştır. Hikâyenin devamı olan Danganronpa 3: The End of Hope's Peak Academy (Türkçesi, Danganronpa 3: Umudun Zirvesi Akademisi’nin Sonu) isimli televizyon anime serisi Temmuz 2016'da gösterime girmiştir. Tamamen ayrı bir evrende geçen ve 3. ana oyun olan New Danganronpa V3: Killing Harmony, 12 Ocak 2017 tarihinde PS Vita ve PlayStation 4 için çıkış yapmıştır. 26 Eylül 2017 tarihinde Kuzey Amerika'ya da çıkış yapmıştır.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Danganronpa: Trigger Happy Havoc'ın ana karakteri, Umudun Zirvesi Akademisi'nin öğrencilerinden biri olan ve aniden kendisini bir karşılıklı öldürme oyununun içinde bulan Makoto Naegi'dir. Oynanış Ace Attorney serilerine benzer şekilde olup, soruşturmayı araştırıp çelişkilerini çözmekten geçmektedir. Oyunun her bölümünde iki çeşit oynanış şekli vardır: School Life (Okul Hayatı) modunda oyuncu akademiyi keşfeder ayrıca hikâye ilerler ve Class Trial (Sınıf Duruşması) cinayetin gizeminin çözülüp, katilin bulunması gereken moddur.

School Life'da iken oyuncu okul bölgelerini birinci şahıs gözünden keşfedebilir, oyun ilerledikçe daha çok bölge açılır. Çeşitli odaların birindeyken, oyuncu ekranın ortasındaki imleci hareket ettirip kişilerle diyalog başlatabilir ya da bazı objelerle etkileşim halinde bulunabilir. Objelerle etkileşime girmek belli bir miktar “Monopara” isimli bir para birimi kazandır. Bu para birimi ile okul mağazasındaki kapsül makine olan MonoMono Makinesi’nden bir şeyler alınabilir. School Life da iki bölüme ayrılmıştır: "Daily Life (Günlük Hayat)" ve "Deadly Life (Ölümcül Hayat)". Daily Life'da oyuncu karakterlerle diyaloglara girer ve okul içinde dolaşabilir. Daily Life içerisindeki 'Free Time' bölümlerinde oyuncu bir karakter seçip onunla gezmeye çıkabilir ve ona hediye verebilir. Sonrasında ise karakterler hakkında daha fazla bilgi ortaya çıkar ve Sınıf Duruşmaları’nda kullanılması için yeni beceriler kazanılır. Cinayet sahnesi bulunduğunda oyun, oyuncunun ipuçları bulması gerektiği Deadly Life moduna geçiş yapar. Toplanan kanıtlar ve ifadeler oyuncunun aynı zamanda oyunu kaydedebildiği, haritaya bakabildiği e-Kimliğine, 'Hakikat Mermileri' olarak kaydedilir. Bütün toplanabilir kanıtlar tamamlandıktan sonra oyun Sınıf Duruşması bölümüne geçiş yapar. Sınıf Duruşması’ndan önce, oyuncu oyun sırasında ona yardımcı olabilecek becerileri kullanıma atayabilir.