Damien Atkins

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Damien Atkins
DoğumAustralia
MeslekAktör, oyun yazarı
MilliyetKanadalı
Alma materMacEwan University
Önemli eserlerLucy, We Are Not Alone, Good Mother, The Gay Heritage Project
Resmî site

Damien Atkins, Kanadalı aktör ve oyun yazarıdır.[1]

Hayatın erken dönemi ve eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Atkins, Avustralya'da doğdu ve St. Albert, Alberta'da büyüdü.[1] Grant MacEwan College'daki müzikal tiyatro programından mezun oldu ve Into the Woods'un Kanada Sahnesi prodüksiyonunda çalıştıktan sonra Toronto'ya taşındı.[1] Beş yaşındayken St. Albert Çocuk Tiyatrosu'nun sunduğu ilk gösteri olan Hobbit'te rol aldı. 16 yaşına kadar SACT'ta (neredeyse 40 gösteride) sahne almaya devam etti. Ailesi Saskatoon, Saskatchewan'a taşındıktan sonra buradaki Marion Graham Collegiate'de liseye gitti.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun yazarlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk oyunu Miss Chatelaine, Edmonton Fringe Festivali'ndeki başarılı performansının ardından Theatre Passe-Muraille'de sahnelendiği yıl müzikal kabare gösterisi Real Live Girl'de Buddies in Bad Times'da atölye çalışması yapıldı,[2] o sezon resmi prömiyerini yapmadan önce. 2001'de Kanada Stratford Festivali'nde Seana McKenna'nın başrol oynadığı Good Mother filminin prömiyerini yaptı.[3]

Good Mother, Stratford Festivali'nden Elliott Hayes Oyun Yazarı Geliştirme Ödülü'nü ve British Columbia Üniversitesi'nden Prism Uluslararası Ödülü'nü kazandı[2] ve Atkins'i, Stratford Festivali'nde yeni bir eseri sahnelenen şimdiye kadarki en genç oyun yazarı yaptı.[2] Real Live Girl daha sonra 2003'te Buddies tarafından yeniden sahnelendi ve 2004'te turneye çıktı. 2010 yılında Buddies'in bağış toplama etkinliği için parçanın tek perdelik versiyonunu seslendirdi.

Dördüncü oyunu olan Lucy'nin prömiyeri Mart 2007'de Kanada Sahnesi'nde yapıldı.[4] Ekim 2007'de ise oyunu New York City'deki Ensemble Studio Theatre'da sahnelendi.[5]

Atkins'in Beşinci oyunu olan The Mill, Part Four: Ash, Theaterfront tarafından üretilen The Mill dörtlemesinin dördüncü bölümüdür. The Mill'de yer alan diğer yazarlar ise Matthew MacFadzean, Hannah Moscovitch ve Tara Beagan'dır.

2013 yılında Buddies in Bad Times, Atkins ile birlikte Andrew Kushnir ve Paul Dunn'ın yazdığı eşcinsellere özgü bir miras kavramını araştıran çeşitli sahneleri dramatize ettiği bir oyun olan The Gay Heritage Project'i sahneledi.[6]

2015 yılının Şubat ayında ise Atkins, The Segal Center ve Toronto'daki Crow's Theatre ortak yapımıyla Montreal'deki Segal Center'da en yeni kişisel sergisi We Are Not Alone'un prömiyerini gerçekleştirdi.

Oyunculuk[değiştir | kaynağı değiştir]

Kendi oyunlarından bazılarına ek olarak Atkins, Kanada ve ABD'de pek çok yapımda rol aldı. rol aldığı yapımlar arasında başlıcaları şunlardır:

  • Seussical,
  • Frost/Nixon,[7]
  • 7 Stories,[7]
  • The Way of the World,[7]
  • London Road,[8]
  • Angels in America,[9]
  • Shopping and Fucking,
  • Hamlet,
  • Fiddler on the Roof,
  • The Alchemist, Macbeth,
  • The Tempest,
  • Titus Andronicus,
  • Elizabeth Rex,
  • Our Country's
  • Good and The Chocolate Soldier.[2]

Film ve televizyondaki başlıca rolleri arasında ise Angel Square, The Art of Woo, Children of My Heart, Take This Waltz, Slings and Arrows ve The Matthew Shepard Story yer almaktadır.

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Atkins, oyunculuk ve yazarlık dalında aday gösterildiği on Dora Mavor Moore Ödülü'den dördünü kazanmıştır.

2002'de Real Live Girl ile En İyi Yeni Müzikal ve Müzikalde En İyi Erkek Performansı kategorilerinde iki Doras ödülü kazandı.[10]

2007'de Lucy için En İyi Yeni Oyun dalında Dora'ya aday gösterilse de ödülü kazanamadı.

2011 yılında Seussical filmiyle Dora Müzikalinde En İyi Erkek Oyuncu dalında aday gösterildi.

2014 yılında bir gecede tam beş Doras'a aday gösterildi (Amerika'da Melekler Oyununda En İyi Erkek Oyuncu: Perestroika, London Road Müzikalinde En İyi Erkek Oyuncu, The Gay Heritage Project için En İyi Topluluk, En İyi Yeni Oyun (Andrew Kushnir ve Paul ile birlikte) Dunn) Eşcinsel Miras Projesi ve London Road için En İyi Müzikal Topluluğu dalında). Sadece London Road ile bu ödüllerin dördünü kazandı.

Aynı yıl Melekler filmiyle Amerika'daki En İyi Erkek Oyuncu dalında Toronto Tiyatro Eleştirmenleri Ödülü'nün sahibi oldu.

Aynı zamanda Montreal Masque Ödülü'ne (The Glass Menagerie ile En İyi Erkek Oyuncu), MECCA ödülüne (Venedik'te Geometri dalında En İyi Erkek Oyuncu) ve META ödüllerine (En İyi Erkek Oyuncu ve We Are Not Alone filmiyle En İyi Yeni Oyun) aday gösterildi.

Atkins, 2017'de Amerika'daki Angels filmiyle En İyi Erkek Oyuncu dalında Jessie Richardson Ödülü'nü kazandı (Arts Club, Vancouver).

Filmografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Film[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Başlık Rol Notlar
1990 Çizgi Roman Noel Kaparisi Lester Lister
2001 Woo Sanatı Jonathan Peters
2004 Zeyda ve Hitman Fisk
2011 Bu Valsi Al Su Sporları Eğitmeni

Televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Başlık Rol Notlar
1989 Ray Bradbury Tiyatrosu Peter Hadley Bölüm: "Veldt"
1996 Psi Faktörü Kurye Bölüm: "Sürüngen İntikamı / Hayalet Sesler"
2000 Kalbimin Çocukları Nil Duffy Televizyon filmi
2001 Ben bir Fareydim Walter 3 bölüm
2002 Matthew Shepard'ın Hikayesi Donny Televizyon filmi
2002 Odyssey 5 Genç Yönetici Bölüm: "Zaman Aşımı"
2004 Onbirinci Saat Jimmy Bölüm: "Yatak Dostları"
2005 Öldüren Kuklalar Yönetmen Yardımcısı Bölüm: "Şifonyerin Düğmeleri"
2005 Babalarımız Genç Geoghan Televizyon filmi
2008 MVP Fotoğrafçı Yardımcısı Bölüm: "Kod"
2009 Dinleyici Gerald Cooper Bölüm: "Kız Kardeşimin Bekçisi"
2010 Wingin' It Franz Bölüm: "Giyinmeyi Tutun"
2011 Bağlılık Herbert Televizyon filmi
2011 Umutsuzca Noel Baba'yı Arıyorum Koreograf
2014 Murdoch Gizemleri Owen Hume Bölüm: "Murdoch Takdir Topluluğu"
2014 Umudunu korumak Oyuncak Bölüm: "Kalp Kırık Çocuk"

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Damien Atkins stands out" 20 Nisan 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. NOW, November 14, 2013.
  2. ^ a b c d "Madly musical about the girl" 22 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. NOW, December 7, 2000.
  3. ^ "Another Mother" 12 Ekim 2014 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi. Jam!, August 24, 2001.
  4. ^ "Autistic 'Lucy' fails to reach us" 12 Ekim 2014 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi. Jam!, March 10, 2007.
  5. ^ "Ensemble Studio Theatre to Present U.S. Premiere of Atkins' Lucy" 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Playbill, October 4, 2007.
  6. ^ "The Gay Heritage Project" 22 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. NOW, November 25, 2013.
  7. ^ a b c "Damien Atkins reprises torch song tribute for Buddies" 16 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Xtra!, February 24, 2010.
  8. ^ "Of Human Bondage and London Road win big at Dora Awards" 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Globe and Mail, June 23, 2014.
  9. ^ "Dora nominations announced in Toronto" 14 Eylül 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Globe and Mail, June 2, 2014.
  10. ^ "Musical captures four Dora awards". The Globe and Mail, June 18, 2002.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]