DNA katım

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bir DNA katımı (İngilizce: DNA adduct) kansere neden olan bileşiğin kovalent olarak DNA'ya bağlanmış halidir. Bu kanserli hücrenin veya kanserojenezisin başlangıcı olarak kabul edilir. DNA katımları bilimsel deneylerde bio-marker olarak kullanılmaktadır ve deney hayvanı veya hastalarda nicel olarak kanser miktarını karşılaştırmak amacıyla düzeyleri ölçülür. meydana gelen DNA katımları Deneysel koşullarda çalışmak için, 7,12-dimetil-benz[a] antrasen (DMBA) gibi karsinojenler ile DNA katımları meydana getirilir. Örneğin, bir bilimsel makalede "DMBA - DNA katım"ına değinilmişse, burada DMBA'nın DNA'ya bağlanmış olması söz konusudur. Bu tip bir katımın sıklığı, DMBA'ya maruz kalmış hayvanın kanser olasılığı ile orantılıdır.[1]

Örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

DNA katımlarına örnekler:

DNA Hasarı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir kimyasal, DNA'ya bağlandığında, DNA hasarlı duruma geçer, bunun sonucu olarak uygun ve tam bir replikasyon ( kopyalama) meydana gelmez. DNA zamanında onarılmazsa bu hasar bir mutasyona neden olur.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Biosciences - DNA Adducts". Lawrence Livermore National Laboratory. 18 Temmuz 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2007. 
  2. ^ "Lipid peroxidation-DNA damage by malondialdehyde. Marnett LJ". 13 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2008. 
  3. ^ "DNA Adducts". www.eclipsescience.com. 11 Mayıs 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2007.