Düzyayla, Gölköy

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Düzyayla
Harita
Ordu'nun Türkiye'deki konumu
Ordu'nun Türkiye'deki konumu
Ordu üzerinde Düzyayla
Düzyayla
Düzyayla
Düzyayla'nın Ordu'daki konumu
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlOrdu
İlçeGölköy
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)

Düzyayla, Ordu İli, Gölköy İlçesi'nin beldesidir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Gölköy İlçe Haritası.

Komşuları[değiştir | kaynağı değiştir]

Düzyaylanın doğusunda Süleymaniye, Yuvapınar ve Haruniye, batısında Aybastı ilçesine bağlı Zaferimilli ve Uzundere, güneyinde Tokat ili, Reşadiye ilçesine bağlı Baydarlı ve Demircili kasabalari ile kuzeyinde Karahasan beldesi yer almaktadır.

Yeryüzü şekilleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Canik Dağları üzerinde yer alan belde genel olarak ormanlıklarla kaplıdır. Engebeli bir arazi yapısı olup dağlar akarsular tarafından derin vadilere bölünmüştür. Vadilerde çeşitli yüksekliklerde tepeler vardır. Yaylalar bu vadiler üzerinde kurulmuştur. Dağlar denize paralel olarak uzanmakta olup 1.250–1.400 m kadar yüksekliktedir.

İklimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Düzyayla her mevsimde bol yağış almaktadır. Karadeniz ve karasal iklimin etkileri görülen beldede dağların yüksek oluşu deniz etkisinin iç kesimlere girmesini engellemektedir. En fazal yağış sonbahar ve temmuzda olmaktadır.Kışları bol kar yağışlı geçen beldede yollar belediye imkânlarıyla açılarak kapalı tutulmamaya çalışılmaktadır.E n sıcak ayları temmuz ve ağustostur. Bu aylarda sıcaklık özellikle son yıllarda 30-35 C 0 derece olmaktadır. En soğuk aylarım ocak ve şubat aylarıdır. İlkbahar aylarında esen samyeli rüzgârları meyve bitkileri etkilemekte verimi azaltmaktadır.

Toprak verimliliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Engebeli bir yapıya sahip olan toprakları modern tarım yapımına elverişsizdir. Beldede önceleri buğday, arpa, çavdar mısır, fasulye ve patates ekilirken şimdilerde fındık üretiminin yaygınlaşması ile kendilerine yetecek kadar mısır, patates, fasulye, lahana ve bazı sebzeler ekilmektedir.

Suları[değiştir | kaynağı değiştir]

Akarsular bakımından zengindir. İrili ufaklı birçok dereyi sınırları içinde bulundurmakta olup bu dereler birleşerek Çanakdüzü deresi, Güney mahalle deresive Kozalan derelerini; bunlar da birleşerek Karahasan beldesi deresini oluşturmaktadır. Oldukça duru ve berrak olan akarsular 2001 yılından sonra yanlış olarak yapılan altyapı ve kanalizasyonlarla kirletilmiştir. Yağışın bol olduğu zamanlarda sular yükselse de zarar verici seller olmamaktadır. Bu derelerde alabalık ve karabalık denen balık türleri yer almaktadır.

Sosyal ve kültürel yapısı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Geçim kaynakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Beldede ekonomik geliri en fazla olan ürün fındıktır. Halk topraklarının tamamına yakınını fındık bahçeleri ile doldurmuştur. Ayrıca patates, mısır, lahana, fasulye az miktarda yetiştirilip kendi yiyecekleri bu şekilde sağlanmaktadır. Beldede az da olsa meyve yetiştirilmektedir. Elma, armut, kiraz, erik, ayva bunlardandır.

Hayvancılık[değiştir | kaynağı değiştir]

Hayvancılık beldenin diğer bir geçim kaynağıdır. Küçük ve büyükbaş hayvancılık yapılan beldede at, eşek, inek, öküz, manda ile koyun bulunmaktadır. Ayrıca tavuk ve horoz gibi kümes hayvanları da yer almaktadır. Hayvanların etinden, sütünden, derisinden, yumurtasından yararlanılmaktadır. Beldede yaşayan hanelerden her birinde 7-8 büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Halkın bir kısmı bu hayvanları besleyip satarak gelir sağlamaktadır.

Ayrıca arıcılık yapılan yerde her hanede olmasa da halkın %50'sinde arı bulunmakta olup bir kısmı geçimini bal satarak sağlamaktadır. Bir kısmı ise sadece kendi bal ihtiyacını karşılamaktadır.

Nüfusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Düzyayla'nın nüfusu yaklaşık olarak 5.000 civarındadır. Belde 9 mahalleden oluşmaktadır.

Bunlar Demirtaş, Güney, Yaralı,Merkez, Çıkrık, Kozalan, Kıran,Ekşioğlu ve Çibiyazlık amhalleleridir. En kalabalık olanları Demirtaş ve Merkez olup beldede kadın nüfus daha kalabalık görünmektedir.