Dünya rekoru

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dünya rekoru genellikle belirli bir beceri, spor veya başka tür bir aktivitede kaydedilen ve resmi olarak doğrulanan en iyi küresel performanstır. Guinness Dünya Rekorları kitabı ve diğer dünya rekoru kuruluşları birçok kayda değer rekoru derleyip yayınlamaktadır. Bunlardan biri Avrupa Birliği Noterler Konseyi tarafından tanınan tek dünya rekorları kayıt kuruluşu olan Dünya Rekorları Birliği'dir.[1]

Terminoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Devletler’de Dünya Rekoru terimi eskiden daha yaygındı. Dünyanın En İyisi terimi de yaygın olan terimlerden biriydi. Dünya’nın En İyisi terimi, atletik etkinliklerde (yol koşuları da dahil olmak üzere), resmi bir dünya rekoru olarak kabul edilmeyen, iyi ve kötü performansları tanımlamak için hala kullanılmaktadır: IAAF'ın rekoru takip ettiği bir etkinlik olmadığı için (örneğin 150 metrelik koşu veya bir dekatlondaki bireysel yarışları takip etmiyorlar) veya başka şekilde nitelendirilen bir yarışın diğer katı kriterlerini karşılamadığı için (örneğin, aşırı yokuş aşağı eğime sahip Büyük Kuzey Koşusu yarı maratonu). Bu terim aynı zamanda herhangi bir oyun veya kategoride bir başarıya en hızlı süre içinde ulaşan için de kullanılır.[2]

Kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Malezya, dünya rekoru kırmanın ulusal bir moda haline geldiği ülkelerden biridir.[3] Hindistan'da da[4] rekor kırmak popülerdir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Apostille and all official documentation are available on the OWR website". 22 Mayıs 2021. 2 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2023. 
  2. ^ "Speedrunning Glossary". 12 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2015. 
  3. ^ Boulware, Jack (April 2006). "The World Record-Breaking Capital". Wired. Wired Magazine. 12 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2008. 
  4. ^ Solanki, Pavankumar. "World Records of India". Genius Foundation. 11 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.