Dünya Ana Hakları Yasası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dünya Ana Hakları Yasası (İspanyolca: Ley de Derechos de la Madre Tierra) Dünya'ya bir gezegen olarak kendine münhasır haklar tanıyan, Dünya'yı "Kamu ilgisinin kolektif bir öznesi" olarak tanımlayan bir Bolivya yasasıdır.

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Kanun Dünya Ana'ya ve insan toplulukları da dahil, onun içerdiği yaşam formlarının tümüne 7 özgül hak ve sorumluluk tanımlıyor:

Yaşama: Yaşam sistemlerinin bütünlüğünü, bunu sürdüren doğal süreçlerin bütünlüğünü, kapasite ve şartlarının yenilenebilirliğini ilgilendiren hak.

Yaşamın Çeşitliliği: Dünya Ana'yı oluşturan tüm canlıların farklılıkların ve çeşitliliğin, varoluşlarını tehlikeye sokacak genetik değişimlere uğratılmaksızın ya da yapay olarak yapıları değiştirilmeksizin korunması ve çalışır ve gelecekteki potansiyelini kaybetmemesinin sağlanması üzerine.

Suya: Yaşam biçimlerinin korunması adına suyun kalitesinin ve içeriğinin korunmasına dair.

Temiz Hava: Yaşam biçimlerinin korunması adına havanın kalitesinin ve içeriğinin korunmasına dair.

Denge: Dünya Ana'yı oluşturan yaşam bileşenlerinin ve parçaların iç ilişkilerini, birbirleriyle olan ilişkilerini ve döngülerini dengeli bir şekilde sürdürmelerine dair.

Yenilenme: Direkt veya indirekt şekilde insan aktivitelerinden etkilenen yaşam sistemlerinin efektif ve faydalı bir şekilde yenilenmesine dair.

Kirlenme: Dünya Ana ve bileşenlerinin insan hareketleri sonucu oluşan toksik ve radyoaktif atıkların etkisinden korunmasına dair.