Dünya'ya yakın cisim çalışmaları merkezi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
JPL

Dünyaya Yakın Nesne Çalışmaları Merkezi (CNEOS), Jet İtki Laboratuvarı'nın (JPL) asteroit ve kuyruklu yıldız yörüngelerini ve bunların Dünya'ya çarpma olasılıklarını hesaplama merkezidir.[1][2] CNEOS, Pasadena, Kaliforniya'daki Caltech'te bulunmaktadır.

CNEOS, Dünya'ya Yakın Nesneler (NEO'lar) için yüksek hassasiyetli yörüngeleri hesaplar. Bu yörünge çözümleri, NEO'ların Dünya'ya yakın yaklaşımlarını hesaplar ve önümüzdeki yüzyıl veya daha uzun bir süre boyunca NEO çarpma olasılıklarının değerlendirmelerini üretir.[3][4]

CNEOS, JPL'nin Sentry çarpışma izleme sistemine ev sahipliği yapmaktadır; bu sistem, tehlikeli asteroitlerin gelecekteki olası yörüngelerinin analizlerini gerçekleştirmekte ve önümüzdeki yüzyılda çarpışma olasılıklarını araştırmaktadır. Benzer şekilde, Scout sistemi yeni potansiyel asteroit keşiflerini izler ve gelecekteki olası hareket aralığını hesaplar. Potansiyel bir çarpışma durumunda (sanal çarpıştırıcı olarak bilinir), çarpışma zamanı ve olasılığı tahmin edilir.[3][5]

CNEOS ayrıca, varsayımsal bir asteroidin daha erken bir zamanda bilinen bir miktarda saptırılması durumunda ne kadar uzağa hareket edeceğini hesaplayan NEO Saptırma Uygulamasını da yürütür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "CNEOS". 2 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "20 years of tracking Near-Earth Objects | EarthSky.org". earthsky.org (İngilizce). 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2020. 
  3. ^ a b "Center for NEO Studies (CNEOS)". cneos.jpl.nasa.gov. 18 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2020.  Bu madde, bu kaynaktan alınan kamu malı olan bir metni içermektedir.
  4. ^ Talbert, Tricia (12 Şubat 2019). "Near-Earth Object Observations Program". NASA. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2020. 
  5. ^ "Center for NEO Studies (CNEOS) Archives". Universe Today (İngilizce). 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2020.