Dörtlü satranç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dörtlü Satranç

Dörtlü Satranç, dört kişi tarafından, ikişerli eşler biçiminde oynanan bir tür satranç.

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Taşlar genelde normal satrançtaki gibi hareket eder. Eşler birbirlerinin taşlarını almaz ve rakiplerinin taşlarını alarak rakip şahların her ikisini de mat etmeye çalışırlar.

Oyunun bir biçiminde geleneksel satranç tahtası kullanılır. Her oyuncunun bir şah, bir fil, bir at, bir kale ve dört piyonu vardır. Taşlar, eşlerin taşları çapraz olacak biçimde tahtanın köşelerine dizilir. Eşlerden birinin şahı mat olunca, geride kalan taşları öteki eşe geçer. Dörtlü satrancın oynanışı aşağı yukarı Çaturanga'ya (satrancın atası sayılan eski bir Hint oyunu) benzer.

Bir tür dörtlü satranç ise 160 karelik özel bir tahta (dört yanına üçer sıra eklenmiş geleneksel satranç tahtası) kullanılır. her oyuncunun normal satrançta olduğu gibi 16 taşı vardır ve karşı karşıya oturan oyuncular eşli oynar. Piyonlar, her hamlede yalnızca bir kare ilerleyebilir. Bir piyon, öteki eşin en gerideki sırasına ulaştığında geriye doğru ilerlemeye başlar; rakibin en gerideki sırasına (bir taş alarak) ulaştığında ise vezir olur.

Bir oyuncu, şahı tehdit altına giren eşine yardım etmek zorundadır. Yardım edemediği durumlarda bu şahu oyundan çıkarma yoluna gidebilir; kalan taşlar öteki şahın savunulmasına katılır. Oyunun bir başka biçiminde bir oyuncunun şahı mat olduğunda, eşi onun kalan taşlarının yardımı olmaksızın oyunu tek başına sürdürür. Karşı taraf da bu taşları alamaz. Mat durumu ortadan kaldırılabilirse, söz konusu oyuncu gene oyuna dönebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]