Öz geçmiş

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Curriculum Vitae sayfasından yönlendirildi)
Örnek bir öz geçmiş

Öz geçmiş (Latince: curriculum vitæ (CV)) beceriler, deneyimler, eğitim durumu, iş tecrübesi vb. ile ilgili konularda hazırlanan kişiye ait özet. Öz geçmişte içerik net, açık ve kısa olmalıdır.

Öz geçmiş çeşitli nedenlerle kullanılabilir ancak genelde İş görüşmesine girmek için adaylar tarafından yazılır ve bazen ön mektupla işverene sunulur. Öz geçmiş (CV); kişinin eğitim durumunu, mesleki deneyimlerini, becerilerini, yeteneklerini yansıtan ve kişisel bilgilerini ortaya koyan bir belgedir. İnsanların kartvizitidir. Öz geçmiş sizinle işveren arasındaki ilk iletişim şeklidir. Bu nedenle, iyi bir ilk izlenim bırakmak ve böylece şansınızı artırmak için öz geçmişinizin sunumu ve içeriği üzerinde iyi çalışmak önemlidir.

İki tür öz geçmiş yazılabilir:

  • Kronolojik öz geçmiş
  • İşlevsel öz geçmiş

Kronolojik öz geçmişte ve eğitim en sondan başlayarak ters tarih sırasına göre yazılır. En çok kullanılan öz geçmiş türüdür.

İşlevsel yazımda önemli olan yapılanların gruplara ayrılmasıdır. Her grup istenirse tarih sırasına konulabilir. Çok fazla deneyiminiz yoksa veya istihdamda boşluklarınız varsa, işe alma yöneticisinin dikkatini becerilerinize yönlendirdiği için işlevsel bir öz geçmiş iyi bir seçenek olabilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]