Cumhuriyet Askerinin Ölümü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İspanya İç Savaşı, Cerro Muriano Muharebesi esnasında çekilen ünlü fotoğraf, 5 Eylül 1936

Cumhuriyet Askerinin Ölümü, (Loyalist Militiaman at the Moment of Death, Cerro Muriano, September 5, 1936) ünlü savaş fotoğrafçısı Robert Capa tarafından, 5 Eylül 1936 Cumartesi günü çekilen siyah beyaz bir fotoğraftır. Fotoğraf İspanya İç Savaşı'nda Cerro Muriano Muharebesi sırasında bir Cumhuriyetçi İber Özgürlükçü Gençlik Federasyonu (FIJL) askerinin ölümünü tasvir ediyor. Fotoğraftaki askerin daha sonra anarşist milis Federico Borrell García olduğu iddia edildi.

Fotoğraf, bir Cumhuriyet askerini tam da ölüm anında yakalamış gibi görünüyor. Başından vurulan bir askerin, elinden kayan tüfeğini ve geriye doğru düşüşünü göstermektedir. Sivil kıyafet giymiş asker deri bir fişeklik kemeri takıyor. Yayınlandıktan sonra, fotoğraf şimdiye kadar çekilmiş en büyük fotoğraflardan biri olarak kabul edildi, daha sonraları gerçekliği hakkında çeşitli tartışmalar olsa da,[1] hâlâ en başarılı savaş fotoğraflarından biri olarak kabul ediliyor.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Robert Capa 'faked' war photo new evidence produced". www.telegraph.co.uk. 5 Haziran 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2023.