Cumeyra, Dubai

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cumeyra'nın havadan görünümü.

Cumeyra (Arapçaجميرا) Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai'de bir kıyısal yerleşim alanıdır. Cumeyra, tam olarak güzel anlamına gelmektedir. Cumeyra 1, Cumeyra 2 ve Cumeyra 3 olmak üzere üç temel alana taksim edilmiştir. Hem pahalı ve geniş hem de daha makul olan konutları bulundurmaktadır. Dubai'de yaşamakta olan göçmenler ve turistik amaçlı ziyaretçiler tarafından ilgi çekmektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihsel olarak, Cumeyra'da yaşayan Emirati halkı balıkçılıkla uğraşır, inci toplayıcılığı ve ticaret yapardı. 1960'lardan sonra Cumeyra, batıdan gelen göçmenlerin ikâmet amaçlı tercih ettikleri bir alan oldu. Cumeyra kıyısına Şikago Sahil Otelinin eski yeri olmasından dolayı daha önceleri Şikago Sahili adı verilmişti.[1][2] Bu otelin 1997'de yıkılmasından sonra da bir süre aynı isim kullanılmaya devam etti. Cumeyra kıyısında 1994'te başlayan Burç El Arap oteli inşaatı 1998'de tamamlanarak açılışı yapıldı.[3]

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünyaca bilinen Burç El Arap'ın yanı sıra Cumeyra'da bulunan bir başka otel olan Cumeyra Sahil Oteli bir oteller zinciri olup üç ve beş yıldız arasında dereceleri bulunan Mina es Selam, El Kasr ve Dar el Masyaf gibi otelleri bünyesinde bulundurmaktadır. Cumeyra'da oteller dışında ikametler, bir alışveriş merkezi, bir rıhtım ve çok sayıda lüks lokantalar bulunmaktadır.

Çevresindeki Dubai Marina, Downtown Dubai, Palm Cumeyra gibi alanlarla rekabet halinde bulunsa da Cumeyra, halen Dubai'deki lüks ve en pahalı yerleşim yerlerinden birisidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Krane, Jim City of Gold: Dubai and the Dream of Capitalism, page 103, St. Martin's Press (September 15, 2009)
  2. ^ "Dubai As It Used To Be, Galleries, Chicago Hotel". 8 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2013. 
  3. ^ "Dubai As It Used To Be, Places, Chicago Hotel". 30 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]