Creeper

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Creeper
SınıfBilgisayar virüsü
Alt türBilgisayar solucanı[1]
İzolasyon1971
KökeniABD
YaratıcısıBob Thomas, Ray Tomlinson
Etkilediği OSTENEX
Dilİngilizce

Creeper, 1971'de BBN çalışanı Bob Thomas tarafından TENEX işletim sistemi için yazılan deneysel bir bilgisayar programıdır.[2] Orijinal program, ARPANET kullanan TENEX işletim sistemi ile çalışan DEC PDP-10 ana bilgisayarlarının arasında hareket etmek için tasarlandı. Ray Tomlinson bir sonraki sürümde, programı basitçe yer değiştirmek yerine kendini bilgisayarlar arasında kopyalayacak şekilde tasarladı.[3] Creeper'ın bu kendi kendini kopyalayan sürümü, genellikle ilk Solucan (virüs) olarak kabul edilir.

Program, verilere herhangi bir zarar vermediği için kötü amaçlı bir yazılım değildi. Çalıştığında sadece, terminalde "I'm the creeper: catch me if you can"(Ben creepr'im: başarabilirsen yakala) mesajının çıktısını vermesini sağlıyordu.[4]

Reaper[değiştir | kaynağı değiştir]

Reaper
Orijinal yazar(lar)Ray Tomlinson
İşletim sistemiTENEX
TürAntivirüs yazılımı

Reaper, Ray Tomlinson tarafından ARPANET üzerinde çalışan ve amacı kendi kendini kopyalayan Creeper'ı silmek için oluşturulan benzer bir programdı.

Kültürel etki[değiştir | kaynağı değiştir]

Creeper ve Reaper arasındaki çatışma, Core War programlama oyunu için ilham kaynağı oldu. Reaper'ın kurgusal versiyonları Digimon Tamers animesinde ve Digital: A Love Story görsel romanında düşman olarak kullanıldı. Aynı zamanda insanlaştırılmış bir Creeper, kişiselleştirilmiş Morris solucanı ile birlikte Internet Explorer'daki bir çevrimiçi çizgi romdanda yer aldı.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ IEEE Annals of the History of Computing. IEEE Computer Society. 2005. ss. 27-28. 13 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2021. 
  2. ^ The Evolution of Viruses and Worms (PDF). 2004. 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 31 Temmuz 2019. 
  3. ^ Metcalf, John (2014). Core War: Creeper & Reaper. 2 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2014. 
  4. ^ Tom Meltzer ve Sarah Phillips. "From the first email to the first YouTube video: a definitive internet history". The Guardian. 31 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2009. 
  5. ^ Merryweatherey (w), Prenses Hinghoi (a). "Ep. 50 - Creeper - 51". Webtoons. 17 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2019.