Constance d'Arles

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Constance of Arles sayfasından yönlendirildi)
Constance d'Arles
Constance'ın oğlu Fransa Kralı I. Henri'ye teslim olmasının tasviri (c. 1375–1380).
Frankların Kraliçesi
Hüküm süresi1003–1031
Doğum986
Ölüm28 Temmuz 1032
Eş(ler)iFransa Kralı II. Robert
HanedanBozonidler
BabasıKont I. William
AnnesiKontes Adelaide-Blanche

Constance d'Arles (c. 986 - 28 Temmuz 1032), Fransa Kralı II. Robert'ın üçüncü eşi olarak Fransa Kraliçesi idi.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

986’da Constance, Provence Kontu I. William ile Anjou'lu Adelaide-Blanche'ın kızıydı .  Constance, ikinci karısı Burgundy'li Bertha[1]'dan boşandıktansonra Kral Robert ile evlendi . Evlilikleri fırtınalıydı.Bertha'nın ailesi ona karşı çıktı ve hor görüldü .Robert'ın arkadaşı, Beauvais Kontu Hugh, 1007'de kralı Constance’yi reddetmeye ikna etmeye çalıştı. Muhtemelen bu yüzden Constance’nim akrabası Fulk Nerra'nın 12 şövalyesi daha sonra 1008'de Beauvais'i öldürdü.

1010'da Robert, Constance'tan boşanmak ve Bertha ile yeniden evlenmek için izin almak üzere eski karısı Bertha ile birlikte Roma'ya gitti. Papa V. Gregory bir akraba evliliğine izin vermeyecekti ve Robert zaten daha önce iki karısından boşanmıştı. Yani talep reddedildi. Bir kaynağa göre Robert döndükten sonra "karısını daha çok sevdi."

1022'de, din adamlarını sapkınlıkla suçlayan bir duruşmada, Robert, herhangi bir çete şiddetini önlemek için karısı Kraliçe Constance'ı kapıda bekletti. Ancak, mahkum edilen din adamları duruşmayı terk ederken, kraliçe " taşıdığı asayla Stephen'ın gözünü çıkardı" . Bu, Constance'ın tacın prestijini alt üst eden herhangi birine karşı hayal kırıklığını dile getirmesi olarak görülüyordu.

Saint-Denis'teki 'Dindar' Robert ve Arles'li Constance'ın Mezarı.

Kraliçenin ısrarı ile oğlu Hugh Magnus babasının yanında eş kral olarak taç giydi. Ancak daha sonra Hugh, ebeveynlerinin onunla gücü paylaşmasını istedi ve 1025'te babasına isyan etti. Oğlunun isyanı Constance’yi çok kızdırdı, her fırsatta onu azarladı. Bir noktada Hugh, ailesiyle barıştı, ancak kısa bir süre sonra, muhtemelen on sekiz yaşında öldü. Kraliyet çifti mahvolmuştu; kederinin şiddeti nedeniyle kraliçenin akıl sağlığıyla ilgili endişeler vardı.

Robert ve Constance, hayatta kalan oğullarından hangisinin tahtı miras alması gerektiği konusunda tartıştılar; Robert, ikinci oğulları Henry'yi tercih ederken, Constance üçüncü oğulları Robert'ı tercih etti . Annesinin itirazlarına ve birkaç piskoposun desteğine rağmen, Henry 1027'de taç giydi.

Constance oğullarını isyan etmeye teşvik etti ve babalarına ait kasabalara ve kalelere saldırıp yağmalamaya başladılar. Oğlu Robert, kendisine vadedilen ancak asla almadığı düklük Burgondy'ye saldırdı ve Henry, Dreux'u ele geçirdi . Sonunda Kral Robert taleplerini kabul etti ve kralın ölümüne kadar süren barış yapıldı.

Kral Robert 20 Temmuz 1031'de öldü. Daha sonra Constance hastalandı; o da hayatta kalan iki oğluyla da anlaşmazlık içindeydi. Constance, çeyiz topraklarına el koydu ve onları teslim etmeyi reddetti. Henry, kardeşi Robert'tan yardım, silah ve asker aldığı Normandiya'ya kaçtı. Poissy'de annesini kuşatmak için geri döndü ama Constance, Pontoise'a kaçtı . Ancak Henry, Le Puiset kuşatmasına başladığında ve tüm sakinleri katletmeye yemin ettiğinde teslim oldu.

Bir öksürük nöbeti geçirerek bayıldıktan sonra öldü ve Saint-Denis Bazilikası'nda kocası Robert'in yanına gömüldü .

Çocukları[değiştir | kaynağı değiştir]

Constance ve Robert'ın altı çocuğu oldu:

  1. Advisa, Auxerre Kontesi (c.  1003 – 1063'ten sonra), Nevers Kontu I. Renaud ile evlendi
  2. Hugh Magnus (c.  1007 –17 Eylül 1026)
  3. Henri (17 Mayıs 1008 - 4 Ağustos 1060)
  4. Adela, Contenance Kontesi (1009 - 8 Ocak 1079), evli (1) Normandiya Dükü III.Richard (2) Flanders'lı Kont Baldwin V
  5. Robert I, Burgondy Dükü (1011–21 Mart 1076)
  6. Eudes (1013–1056)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bouchard, Constance Brittain (31 Aralık 2001). "Those of My Blood". doi:10.9783/9780812201406.