İçeriğe atla

Claudine (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Claudine (film)
Claudine
YönetmenJohn Berry
YapımcıHannah Weinstein
YazarLester Pine
Tina Pine
OyuncularDiahann Carroll
James Earl Jones
MüzikCurtis Mayfield
Görüntü yönetmeniGayne Rescher
KurguLouis San Andres
StüdyoThird World Cinema Corporation
Dağıtıcı20th Century Fox
Çıkış tarih(ler)i22 Nisan 1974 (1974-04-22)
Süre92 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe$1.1 milyon
Hasılat$6 milyon

Claudine, John Berry tarafından yönetilen 1974 yapımı bir Amerikan romantik komedi-drama filmidir. "Claudine", Lester Pine ve Tina Pine tarafından yazıldı, Third World Cinema tarafından üretildi ve 20th Century Fox tarafından dağıtıldı. Filmde James Earl Jones, Diahann Carroll ve Lawrence Hilton-Jacobs rol alıyor.[1] Film 22 Nisan 1974'te gösterime girdi ve o dönem için mütevazı bir başarı olan yaklaşık 6 milyon dolar hasılat elde etti. Film, blaxploitation'ın zirve yaptığı dönemde kara sinemaya yeni bir boyut kazandırdığı için övüldü.[2]

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, bekar bir siyah olan Claudine Price'ın hikayesini anlatıyor. Harlem'de altı çocuğuyla refahla yaşayan anne, çöp toplayıcısı Rupert "Roop" Marshall'a aşık olur. Çiftin ilişkisi, yoksullukları, sosyal yardım sisteminin kısıtlamaları ve çocuklarının, özellikle de Roop'un tıpkı önceki kocaları gibi annelerini terk edeceğine inanan en büyük oğlu Charles'ın düşmanlığı nedeniyle karmaşıklaşır. Rupert, Claudine'in eski püskü dairesine davet edildiğinde, çocuklar ona karşı kaba ve hoyrat davranırlar.

Film boyunca, bir sosyal hizmet görevlisi olan Bayan Kabak, Claudine'i evinde ziyaret eder ve ona çalışıp çalışmadığını ve biriyle çıkıp çıkmadığını sorar. Claudine her zaman işsiz ve bekar olduğunu iddia eder, böylece umutsuzca ihtiyaç duyduğu yardımlardan en yüksek miktarda yararlanmayı garantiler. Eğer Claudine'in bir işi varsa ya da biriyle çıkıyorsa ve erkek arkadaşından hediyeler alıyorsa, sosyal hizmet görevlisi Claudine'i yalan söylemeye zorlayarak para ya da hediyeleri yardımlarından kesmek zorunda. Bir kocaya sahip olması daha da kötü olacak ve yardımlarını tamamen kaybetmesine neden olacaktır. Claudine'in temizlikçi olarak bir işi var, ancak yetersiz maaşı sosyal yardımlar olmadan aileyi geçindirmeye yetmiyor. Claudine'in stresine ve mali sıkıntılarına bir de ergenlik çağındaki kızı, kendisine ya da bebeğe bakma ihtimali olmayan genç bir adamdan hamile kalır.

Bu sorunlara rağmen Claudine ve Roop'un ilişkisi devam eder ve çocuklar ona ısınır. Claudine'le nişanlandığını çocuklara duyurmadan hemen önce, Rupert'e kendi çocuklarının nafakasının eksik ödenmesiyle ilgili bir mahkeme kararı tebliğ edilir; aradaki farkı ödemek için iş maaşına haciz konur. Rupert o kadar üzgündür ki birkaç gün ortadan kaybolur ve herkesle iletişimini kaybeder. Dairesinden taşınır, işe gitmez ve çocukların kendisi için hazırladığı Babalar Günü kutlamasına katılmaz. Charles sonunda Roop'u bir barda sarhoş halde bulur ve onunla yüzleşir. Charles, annesini hiçbir açıklama yapmadan terk ettiği için Rupert'a kızgındır ve ikisi barda itişip kakışırlar. Daha sonra Rupert Claudine'in dairesinin önünde belirir, yokluğunu açıklar ve barışırlar.

Birkaç zorluktan ve sosyal yardımla ilgili mali konuları tartıştıktan sonra çift evlenmeye karar verir. Düğünün ortasında Charles, siyasi bir gösterideki faaliyetleri nedeniyle peşine düşen polisle birlikte apartmanın içine kaçar. Çift ve diğer çocuklar Charles'ın peşinden koşarak töreni terk eder ve polis arabasına binerler. Film, Rupert ile birlikte tüm ailenin mahallede el ele mutlu bir şekilde yürümesiyle neşeli bir şekilde sona erer.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Claudine". Turner Classic Movies. 23 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2016. 
  2. ^ The Numbers: Box Office Data, Movie Stars, Idle Speculation [1] 28 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. online 16 Şubat 2010'da alındı

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]