Claude Louis Hector de Villars

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mareşal de Villars'ın katalan ressam Hyacinthe Rigaud tarafından yapılmış portresi.

Claude Louis Hector de Villars, Prince de Martigues, Marquis ve Duc de Villars ve Vicomte de Melun (d. 8 Mayıs 1653 – ö. 17 Haziran 1734), XIV. Louis dönemi Fransasının son generalidir. Fransız askeri tarihinin en ünlü generallerinden olan Villars Fransa'nın altı mareşalinden biri olup, Maréchal général des camps et armées du roi(fr) unvanına sahiptir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Villars, Fransa'nın Allier bölgesindeki Moulins'te doğmuştur. Soylu ancak fakir bir aileden gelen Villars 1671 yılında Fransız ordusuna katıldı. Kendini yirmi yaşında Fransa-Hollanda Savaşında, Maastricht kuşatmasında tanıttı. Kanlı Seneffe Savaşı'ndan bir yıl sonra ise süvari alayı eğitim kampına albay olarak atandı.

Sonraki terfisi Turenne, Le Grand Condé ve Luxembourg gibi aristokrat kökenli ailelere mensup askerlere rağmen geldi. 1687 yılında mareşal oldu.

Hollanda ile yapılan savaşlar sırasında Augsburg'un oluşturulmasında, askeri dehası ve diplomasideki nezaketi sayesinde Bavyera bölgesinin gayriresmî bir diplomatı olma misyonunu üstlenerek, görüşmelerde II. Maximilian Emanuel (Bavyera elektörü)'e eşlik etti.

1690 yılında Fransa'ya döndü ve Flanders süvarilerinin komulantlığına getirildi. Fakat Dokuz Yıl Savaşı'nın sonuna doğru Viyana büyükelçiliğine atandı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]