Cinsiyet normu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Cinsiyet normu, hem erkekler hem de kadınlar için fiziksel testleri, kabaca eşit geçiş oranlarına sahip olacak şekilde ayarlama uygulamasıdır.

Bauer v. Lynch davasında, Amerika Birleşik Devletleri Dördüncü Daire Temyiz Mahkemesi, istihdam ayrımcılığını kapsayan 1964 Sivil Haklar Yasası'nın VII. Başlığı uyarınca cinsiyet normlanmasına izin verildiğini fark etti.

Uygulamada[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD Ordusu, West Point'te cinsiyet normunu benimsedi ve buna "eşdeğer eğitim" sistemi adını verdi.[1] Amaç, pozisyonların her iki cinsiyet dengesi ile doldurulmasını sağlamaktır ve bu, aynı kondisyon derecesine ulaşmak için kadınlara erkeklerden daha az fiziksel olarak zorlayıcı testler verilmesini gerektirir.[2][3]

Bauer v. Lynch (Karar: 11 Ocak 2016), Birleşik Devletler Dördüncü Daire Temyiz Mahkemesi, istihdam ayrımcılığını kapsayan 1964 Medeni Haklar Yasası'nın VII Başlığı uyarınca cinsiyet normlanmasına izin verildiğini tespit etti.

Muhalefet[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Devletler Ordusu Eğitim ve Doktrin Komutanlığı operasyonlardan sorumlu genelkurmay başkan yardımcısı David Brinkley, AP'ye "erkekler standartları düşürmek istemiyor çünkü bunu ekipleri için bir risk olarak algılıyorlar" ve "kadınlar standartları düşürmek istemiyorlar çünkü erkeklerin aynı görevi yapacak kadar yetenekli olduklarını anlamalarını istiyorlar.” diyor.[4] Diğer muhalifler arasında, "kadınların erkeklerle aynı yüksek standartlarda sorumlu tutulması konusunda ısrar eden memurların, üst düzey yöneticiler tarafından engelleyici olarak görüldüğünü ve kariyerlerini riske attığını[5] yazan Walter E. Williams ve Askeri Hazırlık Merkezi kurucusu Elaine Donnelly yer alıyor. .

Filmde, GI Jane, kadın SEAL adayı Jordan O'Neil engelli parkurda fazladan 30 saniye alıyor ve kendisine "Buna cinsiyet normu deniyor, O'Neil. Beden eğitiminde tüm kadınlar için standart prosedür ." deniyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Gender in Policy and Practice. New York: RoutledgeFalmer. 2002. s. 173. ISBN 978-0-415-93271-4.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Cases and Controversies in U. S. History. Portland: J. Weston Walch. 1993. s. 115. ISBN 978-0-8251-2320-7.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "Marine Corps weighs lower standards for women after none pass Infantry Officer Course - Washington Times". 5 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2022. 
  4. ^ "Most army women don't want combat assignments: poll". NYPost.com. 25 Şubat 2014. 25 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2017. 
  5. ^ "Gender Norming Update". econfaculty.GMU.edu. 7 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2017.