Cicel Seferi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Cicel Seferi, Osmanlı İmparatorluğu ile Fransa Krallığı arasında 1660-1682 arasındaki askerî mücadelede evre.

1664 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Cezayir Beylerbeyliği'nin Cicel limanına taarruz eden Fransız donanması ve karaya çıkardığı Fransız-Malta birliği sefer sonunda büyük bir hezimete uğradı.

Sefer öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransa Kralı XIV. Louis, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Cezayir, Tunus ve Trablusgarp korsanlarının Fransız gemilerine saldırılarına karşılık vermek üzere Kuzey Afrika'da bir üs edinerek mücadeleyi buradan yürütmek istedi. Bu çerçevede, çıkarma için muhtelif seçenekler içinden Cicel'de karar kılındı.[1]

Sefer[değiştir | kaynağı değiştir]

Fransa Krallığı bu hedefe yönelik olarak 22 parçadan oluşan bir donanma ve 6.000 asker hazırladı. Malta Şövalyeleri de 7 kadırga ve 1.200 askerle takviye sağladı. 2 Temmuz 1664 tarihinde Toulon'da demir alan Fransız donanması 21 Temmuz'da Bicâye'ye ulaştı ve burada Malta filosuyla birleşti.

23 Temmuz'da Cicel kıyılarına çıkarma yapıldı ve kentin kalesi şiddetli top ateşiyle baskı altına alındıktan sonra ani bir taarruzla ele geçirildi. 24 Temmuz'da kalenin dışındaki Türk-Arap birliklerinin sahte teslim numarasına kanan kuşatmacılar savunmacıların ani saldırısı karşısında ağır kayıplara uğradılar.

6 Ekim'de daha kuvvetli bir Türk-Arap birliğinin taarruzu ise Fransız-Malta güçleri tarafından püskürtüldü.

Sefer sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Louis XIV, Œuvres de Louis XIV: Lettres particulières [Fransızca], c.5, Paris, Treuttel et Würtz (1806), s.237-238