Cibinlik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Asma cibinlik.
Perde cibinlik.
Çadır cibinlik.
Pencere sinekliği.

Cibinlik, başta sivrisinek, her tür sinek ve diğer böceklerden korunmak için yatağın üstüne ve yanlarına gerilen çadır biçiminde tül. Kapı ve pencere gibi açıklılara gerilenlerine sineklik denir.Cibinlik, böceklerle taşınan sıtma, deng humması ve sarıhumma gibi hastalıklardan korunmak için ucuz ve etkili bir yöntemdir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Cibinlik, sıtmanın kaynağının Charles Louis Alphonse Laveran tarafından 1880'de tanımlanmadan önce de kullanılmıştır. İlk sıtma benzeri vakalar, M.Ö. 2700'de Çin'de kayıtlara geçmiştir.

Dokuması[değiştir | kaynağı değiştir]

Cibinlik, pamuk, polietilen, polyester, polipropilen ya da naylon kumaşlardan yapılır.[1] 1,2 mm boyutundaki gözenekler, sivrisineklerin; 0,5 mm'lik gözenekler tatarcıkların geçmesine engel olur.[2]

Kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Cibinlikler, sıtma ya da diğer böcek kaynaklı hastalıkların yaygın olduğu, özellikle sıcak iklimlerde yatağın üstünü ve yanlarını tamamen kapatacak biçimde çadır gibi kurulur.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "World Health Organization: Annex VII : Procedure for Treating Mosquito Nets and curtains" (PDF). 16 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Ekim 2009. 
  2. ^ "Mosquito Netting Criteria". 18 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2009. 
  3. ^ "Insecticide-Treated Bed Nets."

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]