İçeriğe atla

Chunyun

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Pekin Batı tren istasyonu, Çin'deki 2009 Chunyun dönemi görünüşü

Chunyun (Çince (geleneksel): 春運; Çince (basitleştirilmiş): 春运; pinyin: Chūnyùn: 春运; kelime anlamıyla "Bahar taşımacılığı" olarak tercüme edilir), Bahar Şenliği seyahat telaşı veya Chunyun dönemi de denir. Chunyun dönemi, Çin Yeni Yılı civarında Çin'de son derece yüksek trafik yükünün olduğu bir seyahat dönemidir. Çin'de seyahat sezonu genellikle yılbaşından 15 gün önce başlar ve yaklaşık 40 gün sürer. 2016 yılında Chunyun sezonunda 2,9 milyar yolcu yolculuğunun gerçekleşeceği tahmin edildi.[1] Bu, dünyadaki en büyük yıllık insan göçü olarak anılır.[2][3] Demiryolu taşımacılığı bu dönemde en büyük zorluğu yaşar ve birçok sorun ortaya çıktı. Bu hadise aynı zamanda Japonya, Vietnam ve Güney Kore gibi Asya'nın bazı bölgelerinde de görülür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Clifford, Coonan (28 Ocak 2006). "Two billion journeys in China's own great migration". CNN. Erişim tarihi: 9 Şubat 2016. 
  2. ^ Serenitie Wang, Karla Cripps. "World's largest annual human migration now underway in China". CNN (İngilizce). Erişim tarihi: 5 Nisan 2020. 
  3. ^ "BBC NEWS - World - Asia-Pacific - China's holiday rush begins early". news.bbc.co.uk. 7 Ocak 2009. 

Biblioğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

  • M.W.H., Railroad in the clouds, Trains Mart 2002
  • Çinli internet filmi yönetmeni Hu Ge, bu hadiseyle ilgili bir parodi filmi yaptı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]