Christopher C. Kraft Jr. Görev Kontrol Merkezi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2005'te STS-114 öncesinde Beyaz Uçuş Kontrol Odası
Görev Kontrol binasının dışı
Görev Operasyon Müdürlüğü (MOD) amblemi

NASA'nın Christopher C. Kraft Jr. Görev Kontrol Merkezi (MCC-H, başlangıçta Entegre Görev Kontrol Merkezi' veya IMCC olarak adlandırıldı), telsiz çağrı işareti Houston olarak da bilinen, Houston, Texas'taki Lyndon B. Johnson Uzay Merkezi'nde bulunan ve halen Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) istasyonundaki astronotları kapsayan Amerika'nın insanlı uzay programı için uçuş kontrolünü yöneten tesistir. Merkez, Johnson Uzay Merkezi'ndeki Bina 30'dadır ve adını, ajansın Görev Kontrol operasyonunun kurulmasında etkili olan ve ilk Uçuş Direktörü olan NASA mühendisi ve yöneticisi olan Christopher C. Kraft Jr.'den almıştır.[1]

MCC şu anda Bina 30'da uçuş kontrolör’lerinin ISS için operasyonları komuta ettiği, izlediği ve planladığı bir operasyonel kontrol odasına ev sahipliği yapar. Bu oda, istasyonu izlemek, komuta etmek ve istasyonla iletişim kurmak için birçok bilgisayar ve veri işleme kaynağına sahiptir. ISS kontrol odası sürekli çalışır. Aynı binada, daha önce Mekik uçuş kontrol ekibine ev sahipliği yapan ikinci bir kontrol odası, ihtiyaç duyulduğunda (örneğin, ana odadaki onarımlar veya donanım yükseltmeleri sırasında) ISS operasyonları için kurulabilir ve ayrıca eğitim simülasyonlarına ev sahipliği yapar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ NASA - NASA Names Mission Control for Legendary Flight Director Christopher Kraft 13 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Nasa.gov (2011-04-14). Retrieved on 2013-09-06.