Cheoyongmu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Cheoyongmu, Doğu Denizi'nin Ejderha Kralı'nın oğlu Cheoyong'un (처용, 處容) efsanesine dayanan temsili bir Kore maske dansıdır . Aynı zamanda , Birleşik Silla döneminde ortaya çıkan, hayatta kalan en eski Kore saray dansıdır. Cheoyongmu, yıl sonunda kötü ruhları kovmak için yapıldığı için şamanistik bir dans olarak da biliniyor.[1]

Dansçının hareketleri genellikle görkemli ve enerjiktir. Ayrıca, çeşitli lirik şarkı anlatımlarıyla noktalanan müziğin tarzına ve temposuna da bağlıdır.[2] Her zaman beş dansçı tarafından icra edilen dansın kostüm ve maskeleri dikkat çekicidir.[3]

2009'dan itibaren Cheoyongmu, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girdi ve 1971'den itibaren Güney Kore Somut Olmayan Kültürel Varlığı olarak listelendi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; ncktpa isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ "UNESCO - Cheoyongmu". ich.unesco.org (İngilizce). 15 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 
  3. ^ "Intangible Cultural Heritage of Humanity | Cultural Heritage Administration". english.cha.go.kr. 15 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]