Cheat Engine

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cheat Engine 7.1 Arayüzü

Cheat Engine ya da CE, Windows işletim sistemi için Eric Heijnen ("Dark Byte") tarafından oluşturulan açık kaynak kodlu bir bellek tarayıcı, hex editörü ve ayıklama aracıdır. Cheat Engine çoğunlukla bilgisayar oyunlarında hile yapmak için kullanılır. Kullanıcı tarafından girilen girdileri pek çok seçenek ile bilgisayarın belleğinde bulmasını, değiştirmesini sağlar. Cheat Engine trainer adı verilen Cheat Engineden bağımsız belleği otomatik olarak düzenlemeyi sağlayan programlar üretebilmektedir. Cheat Engine Windows işletim sistemi için yapılmış olsa da Wine ile Linux dağıtımlarındada kullanılabilmektedir.[1][2]

Cheat Engine DirectX grafik apisi kullanan oyunlara grafik kodu enjekte edebilmektedir böylece hedef işareti bulunmayan oyunlara hedef işareti veya duvarların içini görme "wallhack", zoom yapma ve birazcık gelişmiş ayarlama ile imleci bir dokuya getirme "Aimbot" gibi özelliklere sahip olsa da Cheat Enginenin ana kullanım alanı tek kişilik oyunlardır ve çok oyunculu oyunlarda önerilmemektedir.

Açık kaynak kodlu olmasına rağmen özgür bir yazılım değildir, lisans yeniden dağıtıma kısıtlamalar koymaktadır.[3]

Hile tabloları[değiştir | kaynağı değiştir]

Cheat Tables veya çevirilecek olursa "Hile Tabloları", Cheat Engine kullanıcıları tarafından dışarı aktarılmış bellek adreslerini içeren tablolardır. Hile tabloları genelde .ct dosya uzantısını taşımaktadır, Hile Tabloları bellek adreslerinin yanında Lua betikleride içerebilmektedir. Genellikle hile tabloları internet forumlarında paylaşılmaktadır, popüler Cheat Engine hile tabloları FearlessRevolution 14 Temmuz 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. sitesinde bulunmaktadır.[4]

Kötü amaçlı yazılım dağıtımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Cheat Engineyi kurmak için kullanılan program çeşitli istenmeyen veya zararlı yazılımların reklamlarını içermektedir bundan dolayı pek çok antivirüs programı Cheat Engineyi virüs saymaktadır.[5]

  1. ^ Heijnen, Eric. "About Cheat Engine". cheatengine.org. 3 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2008. 
  2. ^ "Cheat Engine trainers popularity". fearlessrevolution.com. 7 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2019. 
  3. ^ "License.txt". 8 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2022. 
  4. ^ "Cheat Tables Location". fearlessrevolution.com. 14 Ekim 2004. 28 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2013. 
  5. ^

    Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

    "Cheat Engine :: View topic - How to download Cheat Engine installer without malware?". www.cheatengine.org. 23 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2022.