Charles Eliot Norton Dersleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Charles Eliot Norton Dersleri 1925 yılında, Harvard Üniversitesi'nde başlatılan konferans serileridir.[1] Bu derslerde resim, mimarlık ve müzik de dahil olmak üzere pek çok sanat alanından seçkin isimler geleneksel olarak altı ders verir. Dersler genellikle akademik yıla göre, bazen de takvim yılına göre tarihlendirilir. Norton Dersleri'nin pek çoğu Harvard Universitesi Yayınları tarafından kitap olarak basılmıştır.

İlk olarak 1926 yılında Gilbert Murray tarafından verilen dersler T. S. Eliot, Robert Frost, Igor Stravinsky, Jorge Luis Borges, Italo Calvino ve Octavio Paz gibi isimlerin katılımıyla bugüne dek sürmüştür. Serinin son konuğu Laurie Anderson'dur.

2011 yılında Türk yazar Orhan Pamuk, The Naive and the Sentimental Novelist (Saf ve Düşünceli Romancı) adını verdiği dersleri gerçekleştirmiş, bu dersler aynı yıl kitap olarak yayımlanmıştır.[2]

Norton Dersleri'nin bir sonraki konuğu 2023'ün sonbaharında Vietnam asıllı Amerikalı akademisyen ve romancı Viet Thanh Nguyen olacaktır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Barenboim named Charles Eliot Norton Professor". Harvard University Gazette. 3 Şubat 2005. 26 Nisan 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2023. 
  2. ^ ""What takes place in our mind, in our soul, when we read a novel?" – An Excerpt from Orhan Pamuk's The Naive and the Sentimental Novelist". Harvard University Press Blog. 4 Ocak 2011. 18 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "NORTON LECTURES". Mahindra Humanities Center. 17 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.