Chapei dang veng

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Chapey (ចាប៉ី) olarak bilinen Chapei Dang Veng (Khmerce: ចាប៉ីដងវែង), Kamboçya'dan iki telli, uzun saplı bir gitardır. İki çift sıra naylon iple gerilmiştir.[1][2] Üst ve alt teller genellikle G ve C'ye akort edilir ve 12 perde 1 D, 2 E, 3 F, 4 G, 5 A, 6 B, 7 C, 8 D, 9 E, 10 F notalarını içerir. 11 G ve 12 A.

Chapey'li Bir Kızın Portresi, 1880. Fotoğrafın çekildiği Kamboçya Kraliyet Sarayı'nda piyanist olarak çalıştı.

Chapei Dang Veng, Kamboçya kültürüne, ritüellerine ve inançlarına güçlü bir şekilde bağlı bir Kamboçya müzik geleneğidir. Şarkı söylemeyi ve chapei'yi (kültürel fuarlarda yaygın olarak duyulan bir lavta) içerir. Şarkı sözleri, klasik şiir, halk hikâyeleri ve Budist benzetmeleri içeren eğitim ve sosyal eleştiriden yergiye kadar uzanır. Kamboçyalı topluluklar içinde geleneğin, geleneksel ritüelleri koruma, sosyal, kültürel ve dini bilgi ve değerleri aktarma, Eski Khmer diline maruz kalma sağlama, sosyal ve politik yorumlar için bir alan yaratma, eğlendirme, nesiller arasında bağlantı kurma dahil olmak üzere birçok işleve hizmet ettiği düşünülmektedir. ve sosyal uyum inşa etmek. Müzik yeteneğinin yanı sıra, chapei çalanların zekaya, doğaçlama yeteneğine ve olağanüstü hikâye anlatıcılarına sahip olması gerekir. Oyuncuların çoğu erkek olsa da, chapei'yi kimin çalabileceği konusunda bir sınır yoktur. Bugün, sanat formu, aileler ve gayri resmi usta-çırak ilişkileri yoluyla sözlü olarak aktarılan birkaç icracı ve hatta daha az usta tarafından uygulanmaktadır. Kızıl Kmerler hükûmeti, taşıyıcı nüfusa kötü bir şekilde zarar verdi ve uygulamanın yayılmasını engelledi, topluluklar artık bir geleneği kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarından uzun vadeli sonuçlarla.[3]

2016 yılında Chapei Dang Veng, Dünya Somut Olmayan Miras alanı olarak belirlendi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "South East Asia". ATLAS of Plucked Instruments. 9 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2010. 
  2. ^ "The Stringed Instrument Database". 18 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2016. 
  3. ^ "Chapei Dang Veng - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO". 12 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]