Chaguaramas Antlaşması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Chaguaramas Antlaşması
İmzalanma4 Temmuz 1973
YerChaguaramas, Trinidad ve Tobago
Yürürlük1 Ağustos 1973 (2001'de revize edildi)


Chaguaramas Antlaşması, halk arasında CARICOM olarak bilinen Karayip Topluluğunu ve Ortak Pazarı'nı kuran antlaşmadır. Antlaşma, 4 Temmuz 1973'te Trinidad ve Tobago'nun bir şehri olan Chaguaramas'ta imzalanmıştır. Antlaşma kurucu üyeler Barbados, Guyana, Jamaika ve Trinidad ve Tobago tarafından imzalanarak 1 Ağustos 1973'te yürürlüğe girdi. Antlaşma, 1 Mayıs 1974'te varlığı sona eren Karayipler Serbest Ticaret Birliği'nin yerine geçerek bölgesel kurumu kurdu. 2001 yılında imzalanan revize edilmiş anlaşma, Karayip Tek Pazarı ve Ekonomisini yarattı.

Topluluk aracında ekonomik konuların yanı sıra dış politika koordinasyonu ve işlevsel işbirliği konuları da ele alındı. Ekonomik entegrasyon sorunları, özellikle ticarî düzenlemelerle ilgili olanlar, CSME Ekinde ele alınmıştır.

CARICOM Tek Pazarı ve Ekonomisi (CSME) de dâhil olmak üzere Karayip Topluluğunu kuran gözden geçirilmiş Chaguaramas Antlaşması 2001 yılında imzalandı.

CARICOM Günü[değiştir | kaynağı değiştir]

CARICOM Günü, bu anlaşmanın imzalanmasını anmak için Guyana'da Temmuz ayının ilk pazartesi günü kutlanır. Küba'da, Karayip Topluluğu (CARICOM) ile Küba arasındaki diplomatik bağları kutlamak için 8 Aralık'ta CARICOM-Küba Günü kutlanıyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]