Cereyanlar

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Cereyanlar, Tanıl Bora'nın İletişim Yayınları'ndan çıkan 2017 tarihli kitabı. Eserde Jön Türk devri Osmanlı'sından 21. yüzyılın ilk çeyreğine kadar Türk aydınında ve Türk kamuoyunda etkili olan fikriyatlar ele alınmaktadır. Eserde en geniş değerlendirilen ideoloji milliyetçiliktir, Bora, bu durumu "Türkiye'de milliyetçilik geniş bir yer kaplıyor" tezi ile yanıtlamaktadır.[1] Özellikle 12 Eylül Darbesi sonrasında SBF'de başlayan ihraçlar Bora'nın bu eseri yazmasındaki duygusal arka planı yaratmıştır.[2]

Bora eseri yazmasında Hilmi Ziya Ülken'in Türkiye'de Çağdaş Düşünce Tarihi adlı eserin büyük etkisi olduğunu söylemektedir.[3] Nilay Örnek'e verdiği bir röportajda eserini 10 yıllık araştırma ve 5 yıllık yazma süreci ile tamamladığını söyledi. Eseri yaratma sürecinde SBF'de verdiği dersler ve öğrencilerinin de etkisi olduğunu belirtti. Aynı zamanda eserinin ilgi duyulan konularda aralıklarla okunabilecek olmasına dikkat ettiğini söyledi.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Beşler, Efe. "Tanıl Bora: Siyasal'a borcumu ödemek için yazdım". Academia. 22 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2020. 
  2. ^ ""Cereyanlar: Türkiye'de Siyasi İdeolojiler" Üzerine Söyleşi". Bianet. 1 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2019. 
  3. ^ Bora, 19.
  4. ^ Örnek, Nilay. "65- Tanıl Bora". Nasıl Olunur. 22 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2020.