Caz gitar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Boşgövdeli elektro gitarlar cazda oldukça yaygındır; Gibson ES-175 klasik bir örnektir. 1949 yılından beri aralıksız üretim yapmaktadır.

Caz gitarı, akustik gitarların sesini artırmak için elektrik amplifikasyonu kullanan caz'da bir gitar çalma tarzı veya bir elektro gitar türü anlamına gelebilir.

1930'ların başında, caz müzisyenleri seslerini yüksek sesli büyük gruplarlar üzerinden duyurmak için yükseltmeye çalıştılar. Büyük gruplardaki gitaristler akustik'ten yarı akustik gitara geçip amplifikatörler kullanmaya başladıklarında, bu onların gitar soloları yapmalarını sağladı. Yirminci yüzyılın başlarında caz gitarının caz üzerinde önemli etkisi oldu. Cazda kullanılan en eski gitarlar akustik olmasına ve akustik gitarlar hala bazen cazda kullanılmasına rağmen, 1940'lardan beri çoğu caz gitaristi elektrikle güçlendirilmiş gitar veya elektro gitar ile konser verdi.

Geleneksel olarak caz elektro gitaristleri, nispeten geniş boş ses-kutusu, keman tarzı f-delikleri, "yüzer köprü" ve manyetik pikap ile archtop kullanır. 1950'lerin başından beri seri üretilen dolu gövdeli gitarlar da kullanılır.

Caz gitarı çalma tarzları, caz akor seslendirmeleriyle (ve bazı durumlarda yürüyen bas hatları) "Comping" ve caz tarzı ifade ve süslemelerle caz akor dizileri üzerinde üflemeyi (doğaçlama) kapsar. Comping, bir şarkının melodisi veya başka bir müzisyenin solo doğaçlamaları altında akor çalmak anlamına gelir.