Cavahant Kalesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Drisi Cavahant Kalesi (Gürcüce: დრისის ჯავახაანთ ციხე) ayrıca bilinen adıyla Cavahant Kalesi, Gürcistan'ın Kaspi belediyesindeki Çkopiani köyünün 400 metre batısında yer alan bir kaledir. Kale, Tedzami Nehrinin solundaki bir kayanın üzerinde konumlanmıştır. Kompleks, kale, duvar, kilise, kule ve saraydan oluşmaktadır.

2006 yılından bu yana, kale başkanlık kararnamesi ile Ulusal Öneme Sahip Anıt olarak kabul edilmektedir.[1]

Tasarımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kompleksin duvarları çapraşık süslemelerle süslenmiştir. İnşaatçılar tamamen kaya katmanları kullanmıştır. Kilise hariç tüm binalar kum taşı ve parke taşı ile inşa edilmiştir.[2] Kalenin kuzeyinde bir kule, güneyinde ise harap durumda olan bir saray vardır. Kilise, kalenin üstünde yer almaktadır ve yeşil tüf ile inşa edilmiştir.[3] Kilise, Aziz Yorgi'den sonra adlandırılmıştır ve girişi batı duvarındadır. Kompleks, ayrıca ciddi şekilde hasar görmüş çiftlik binaları barındırmaktadır.

Kaleye doğudan bir orman yolu ile ulaşmak mümkündür. Aynı şekilde batıdaki orman yolu da kullanılabilir ama ulaşım daha zordur.[4] Kalenin doğusunda, tepenin karşı tarafındaki uçuruma yürüme mesafesinde konumlanmış bir kilise vardır. Küçük kilisenin girişi güney taraftadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ",,კულტურის ზოგიერთი უძრავი ძეგლისათვის ეროვნული მნიშვნელობის კატეგორიის მინიჭების შესახებ"". სსიპ ”საქართველოს საკანონმდებლო მაცნე” (Gürcüce). 1 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2019. 
  2. ^ "Drisi Javakhaant Fortress (Queen Tamar's Fortress) - Kaspi district • about.ge". www.about.ge. 12 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2019. 
  3. ^ "დრისის ციხე". www.dzeglebi.ge. 29 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2019. 
  4. ^ "Castles.nl - Drisi Castle". www.castles.nl. 5 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2019. 

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Zakaraia P., Gürcistan Sovyet Ansiklopedisi, Cilt 3, s. 639, Tiflis, 1978.
  • Description of Georgian monuments of history and culture, vol. 5 p. 219-220, Tb., 1990.