İçeriğe atla

Casus Oyunu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Casus Oyunu
Spy Game
Film Posteri
YönetmenTony Scott
YapımcıMarc Abraham,
Douglas Wick
SenaristMichael Frost Beckner,
David Arata
OyuncularRobert Redford,
Brad Pitt,
Catherine McCormack
MüzikHarry Gregson-Williams
Görüntü yönetmeniDaniel Mindel
KurguChristian Wagner
DağıtıcıUniversal Studios Inc.
CinsiSinema filmi
TürüMacera
RenkRenkli
Çıkış tarih(ler)i19 Kasım 2001
Süre126 dakika
Dilİngilizce
Bütçe115 million $
Hasılat143,049,560 $

Casus Oyunu (İngilizce özgün adı: Spy Game), yönetmen Tony Scott imzalı dostluk ve arkadaşlığın işlendiği bir filmdir. Cesaret ve sorumluk konularınında ele alındığı filmde, Robert Redford ve Brad Pitt başrolleri paylaşmaktadır. Tony Scott'un, büyük bölümünü geriye dönüşlerle oluşturmayı tercih ettiği film, aslında hayat-ölüm hakkında ironik bir hikâyeyi anlatmaktadır.

1991'de, ABD ve Çin hükûmetleri, önemli bir ticaret anlaşması imzalamıştır ve ABD Başkanı'nın anlaşmayı imzalaması için Çin'i ziyaret etmesi gerekmektedir. Bishop, işkence altında sorguya çekilmekte ve ABD hükûmeti tarafından talep edilmediği sürece 24 saat içinde idam edilecektir. CIA, Şangay yakınlarındaki Suzhou'daki Halk Kurtuluş Ordusu hapishanesindeki İngiliz Elizabeth Hadley'i kurtarmaya çalışan Tom Bishop'un yakalandığını öğrenmiştir. CIA, Bishop'u bir ajan olarak geri iadesini talep ederse, ticaret anlaşmasını tehlikeye atılacaktır.

Durumla çabucak anlaşmaya çalışan CIA yöneticileri, emeklilikten önceki son gününde ve Bishop'u işe alan adamın yaşlanan orta düzey bir vekil olan Nathan Muir'i çağırmıştır. Kendisine Bishop'un ölmesine izin vermek için onlara bahane etmesini ummaktadırlar. CIA'de 30 yıl boyunca başarıyla görev yapan Nathan Muir ise, emekli olmanın hazırlıklarını yapmaktadır. Eşyalarını toplamak için son kez ofisine gelen Muir, yıllarını birlikte geçirdiği ve neredeyse tüm bilgilerini aktardığı ortağını kurtarmak için harekete geçer ve elinden gelen her şeyi yapmaya çalışır. Muir (Robert Redford) hem zamana, hem de bir sürü engele karşı savaşmak zorundadır. Muir, öncelikle Hong Kong'daki bir temas yoluyla hikâyeyi CNN'e sızdırarak Bishop'u kurtarmaya çalışır ve kamuoyu baskısının CIA'yi Bishop'u kurtarması için zorlayacağına inanmaktadır. Ancak bu inanç, CIA Genel Müdür Yardımcısı Charles Harker'in FCC'ye telefonla arayıp CNN'nin hikâyeyi geri çekmesiyle sonuçlanır.

Bilgilendirme toplantısında Muir, Bishop'un Vietnam Savaşı sırasında bir İzci Keskin Nişancısı olduğunu ve Bishop'u nasıl bir operasyon için görevlendirdiğini anlatır. Muir ayrıca, 1976'da Berlin'de görev yapan Bishop'un, Doğu Alman varlıklarının temin edilmesiyle görevlendirildiği ve ayrıca Bishop'un 1985'te Camps Savaşı sırasında Beyrut'ta casusluk yaptığını belirtir. Lübnan'daki görev, sırasında Bishop, Hadley ile tanışır ve ikisi birbirine karşı romantik hisler geliştirmeye başlamıştı. Bununla birlikte, Hadley'nin İngiltere'deki Çin elçiliğine bombalı saldırıda bulunduğu ve ülkeden kaçmaya çalıştığı ortaya çıktı. Bishop'un Hadley'e olan duygularından korkan Muir, tutuklanan bir Amerikalı diplomatın özgürlüğüne kavuşması karşılığında, Çinlilerden Hadley'in tutulduğu yere kadar ipucu aramaktadır. Çinli ajanlar Hadley'i kaçırmış ve Bishop onun katılımını keşfedince Muir'e olan tüm bağlarını keser. Öğrendikten sonra, Bishop'un Hadley'i kurtarma girişiminde bulunmuştur. Muir, sonunda Hadley için Bishop'un hislerini hafife aldığını fark eder.

Muir, hızla tükenen zamanda, gizlice CIA direktöründen sahte bir acil operasyon direktifi hazırladı; İsmi Akşam Yemeği Operasyonudur. Bu operasyon, bir kurtarma görevi Komutanı olan Wiley'in SEAL ekibi tarafından öncülük edilecektir. Muir, hayatı boyunca biriktirdiği 282.000 dolarını ve Çin sahil şeridindeki uydu görüntülerinde kötü amaçlı bir dosyanın kullanılmasıyla, Duncan aracılığı ile Çinli bir üst düzey yetkiliye 30 dakika boyunca hapishaneye giden elektriği kesmesi için rüşvet vermiştir. Bu esnada SEAL kurtarma ekibi Bishop ve Hadley'i geri getirir.

Planlanan idamından 15 dakika önce kurtarılan Bishop, kurtarmaya yönelik planın adını duyduğu sırada, kendisini aslında Muir'in kurtardığını fark eder; Akşam Yemeği Operasyonu: Bishop'un Muir'i Lübnan'da iken verdiği bir doğum günü hediyesinin referansıdır. CIA yetkilileri, kurtarma ile ilgili bilgi kendilerinde ulaştıklarında, Muir tam o sırada CIA binasından arabasıyla çıkmış ve kırsal alana doğru arabasını sürerek gözlerden kaybolmuştur. Sonunda bu engelleri aşarak Tom'u kurtarmayı başarır fakat bu uğurda varını-yoğunu kaybetmiştir.