Carromancy

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rafine edilmiş balmumu eritilerek kehanetlerde bulunulur

Carromancy (Yunanca κηρός, 'balmumu' ve μαντεία, 'kehanet'ten), bir diğer şekilde seromancy olarak da bilinir, balmumu ile yapılan bir kehanet yöntemidir.[1][2] En yaygın kehanet yöntemlerinden biri balmumunu eriyene kadar ısıtmak ve ardından doğrudan soğuk suya dökmektir. Balmumu soğuyup katılaştıkça aldığı şekiller ve hareketler okunarak geleceğe dair kehanetlerde bulunulabilir. Günümüzde daha yaygın olarak uygulanan bir başka yöntem de sıradan bir mumun yanışını incelemektir. Alevin hareketleri ve düzensiz eylemlerinin geleceği tahmin ettiği söylenmektedir.

Ayrıca bu fal bakma yönteminin kökleri antik Kelt ve belki de daha sonra Antik Roma dönemine dayanmaktadır.[3] MS 500 civarından kurtarılan bilgi kırıntılarına göre, bir druidin nöbeti sırasında yakılan mum bir kaseye ve ardından berrak bir soğuk su havuzuna dökülürdü. Böylece geleceğe dair kehanetler okunabiliyordu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Laura Tempest Zakroff (8 Mayıs 2017). The Witch's Cauldron: The Craft, Lore & Magick of Ritual Vessels. Llewellyn Worldwide, Limited. s. 97. ISBN 978-0-7387-5252-5. 
  2. ^ John Brand (1813). Observatins on Popular Antiquities: Chiefly Illustrating the Origin of Our Vulgar Customs, Ceremonies, and Superstitions. F. C. and J. Rivington. s. 621. 
  3. ^ Patricia Telesco (1998). Future Telling. Crossing Press. ISBN 978-0-89594-872-4. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]