Carpobrotus acinaciformis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Carpobrotus acinaciformis
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Caryophyllales
Familya: Aizoaceae
Cins: Carpobrotus
Tür: Carpobrotus acinaciformis
(L.) L. Bolus

Carpobrotus acinaciformis, Aizoaceae familyasından Güney Afrika'ya özgü, sukulent yapraklı, çok yıllık bir bitkidir.

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Carpobrotus cinsine ait tüm türler, yayılan, sulu toprak örtücülerinden oluşur.

C. acinaciformis çiçekleri parlak pembe-mor renktedir. Beş çanak yaprak ucu (kaliks lobu) kısa ve birbirlerine göre hemen hemen aynı uzunluktadır (C. edulis'ten farklı olarak). Çanak yatağı (receptacle) neredeyse yuvarlak (nadir olarak hafif uzun) olup, sapla birleştiği kısma doğru hafifçe incelir. Yumurtalık tepesi genellikle merkezden hafifçe çukurlaşmıştır.

C. acinaciformis yaprakları sağlam, kavisli kılıç ("acinaciform") şelindedir ve dikine kesildiğinde eşkenar üçgen şeklini alırlar. Genellikle donuk, mavi-yeşil renktedirler (bazen kırmızımsı kenarları veya köşeleri olabilir).[1]

Dağılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu tür, Güney Afrika'nın Batı Kap bölgesine özgüdür. Doğal yaşam alanı, Melkbosstrand'dan kuzeye doğru uzanan, Kap Yarımadası'nı geçen ve doğuya doğru Mossel Bay yakınlarına kadar uzanan kıyı kumullarıdır. Daha seyrek olarak (daha kompakt bir formda) iç kesimlerde, Cape Town'dan doğuya doğru Riversdale'e kadar rastlanır.

Doğu doğal yayılım sınırının ötesinde (Mossel Bay'ın doğusu), Carpobrotus acinaciformis akraba tür olan Carpobrotus deliciosus'a dönüşür. Batı veya kuzey doğal yayılım sınırının ötesinde ise (Cape Town'da Melkbosstrand'ın kuzeyi), akraba tür olan Carpobrotus quadrifidus'a dönüşür.

Yetiştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Pembe veya mor renkli çiçekleri oldukça gösterişlidir. Bitki sıklıkla, özellikle ılıman sahil iklimlerinde yetiştirilir. Meyveleri yenilebilir ve güney Afrika'da geleneksel reçel yapımında kullanılır. Doğal ortamında ise kaplumbağalar ve diğer güney Afrika otçulları tarafından otlanır. Bazı bölgelerde, örneğin İngiltere'nin güneybatısında, deniz kayalıklarında doğal olarak yaygınlaşmış olup, yerli türlerle rekabete girerek onları baskılayabilmektedir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wisura, W. & Glen, H.F. (1993). The South African species of Carpobrotus (Mesembryanthema-Aizoaceae). Contributions from the Bolus Herbarium 15:76–107.
  2. ^ "Carpobrotus edulis". 24 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2024.