İçeriğe atla

Carnival (¥$ şarkısı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Carnival"
Vultures 1 and Life's A Gamble albümünden ¥$ feat. Rich The Kid ve Playboi Carti single'ı
Kaydedilme2023
Tarz
Süre4:24
ŞirketYZY
Yazar
Yapımcı

"Carnival", Kanye West ve Ty Dolla Sign'dan oluşan Amerikalı hip hop süpergrup'u ¥$'ın bir şarkısıdır. Rich The Kid ve Playboi Carti'in eşlik ettiği parça, süpergrubun ortak albümü Vultures 1'in üçüncü single'ı olarak 15 Şubat 2024'te yayın hizmetlerinde tek bir paket aracılığıyla yayınlandı. Pakette, sadece koronun yer aldığı "the Hooligan Version" ve bir "a cappella" versiyonu da bulunmaktadır.[1][2] Şarkının dijital single kapağı, Jon Rafman tarafından albüm için yapılan bir tanıtım kısa klibinden alınmış bir kareden oluşur ve bu klip daha sonra şarkının müzik videosu olarak tamamen yayınlanmıştır.[3]

Şarkının prodüksiyonu, süper ikiliye ek olarak Ojivolta, TheLabCook ve The Legendary Traxster tarafından yapılmıştır. Parça, resmi yayınından kısa bir süre önce Chicago ve New York'ta düzenlenen dinleme etkinliklerinde önizlenmiştir. Orijinal şarkı, "Iron Man" adlı şarkının canlı performans versiyonundan bir sample içeriyordu; ancak, Ozzy Osbourne'un izin vermeyi reddetmesi üzerine, bu örnek West'in "Iron Man" şarkısının yasal olarak izinli bir yorumlamasını içeren "Hell of a Life" şarkısından bir sample ile değiştirilmiştir.

"Carnival" yayımlandıktan sonra West'in Taylor Swift'ten bahsetmesi ve kendisini R. Kelly, Bill Cosby, Puff Daddy ve diğerleri gibi tartışmalı kamu figürleriyle karşılaştırması nedeniyle eleştiri aldı. Yine de prodüksiyonu ve işbirlikçilerinin performanslarından ötürü Vultures 1'in en iyi şarkılarından biri olarak övüldü.

"Carnival", Billboard Hot 100'de bir numaraya ulaşarak, Kanye West'in 2011 yılında Katy Perry'nin "E.T." şarkısında yer almasından bu yana 13 yıl sonra ilk kez zirveye çıkmasını sağladı. Ayrıca, 2007'deki "Stronger" şarkısından bu yana baş sanatçı olarak ilk bir numarası oldu. Şarkı, Rich the Kid ve Playboi Carti için ilk bir numara, Ty Dolla Sign için ise 2018'de Post Malone'un "Psycho" şarkısında yer almasından sonra ikinci bir numara oldu. Amerika Birleşik Devletleri dışında, "Carnival"; Yunanistan, İzlanda, Letonya ve Litvanya'da da bir numaraya ulaştı ve 14 diğer bölgede ve Billboard Global 200'de ilk 10'a girdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Carnival Pack". YZY. 8 Şubat 2024. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2024Spotify vasıtasıyla. 
  2. ^ "New No. 1 on the iTunes Top Albums chart: CARNIVAL PACK - EP by ¥$, Kanye West, Ty Dolla $ign & Rich The Kid". Chartoo.com. 29 Şubat 2024. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2024. 
  3. ^ Mock, Ben (17 Şubat 2024). "Kanye West's "Carnival" Gets Intense Cover Art from acclaimed artist Jon Rafman". HotNewHipHop. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2024.