Caracas Simón Bolívar Meydanı

Koordinatlar: 10°30′22″N 66°54′53″W / 10.5060°K 66.9146°B / 10.5060; -66.9146
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Simón Bolívar Meydanı'ndaki Simón Bolívar'ın atlı heykeli.
Simón Bolívar Meydanı, 1578 yılına ait Caracas haritasında Plaza olarak tanımlanıyor.
Caracas Simón Bolívar Meydanı'ndaki Simón Bolívar'ın atlı heykelinin bulunduğu alan.
Caracas Simón Bolívar Meydanı'ndaki gösterişli çeşme.
1870'li yıllarda Simón Bolívar heykelinin açılış töreninin kısa bir süre sonrasında meydanın tasvir edildiği bir resim.

Caracas Simón Bolívar Meydanı veya kısaca Bolívar Meydanı (İspanyolca: Plaza Bolívar) Venezuela'nın başkenti Caracas'ın en büyük ve en tanınmış kamu alanıdır. 1567 yılında Santiago de León de Caracas kentinin kurulduğu dönemdeki ilk 25 blokunun merkezinde yer almaktadır. Libertador Belediyesi'nin[1] Parish Katedrali'nde şehrin tarihi merkezinde bulunmaktadır.

Simón Bolívar Meydanı, Caracas Katedrali, Kutsal Müze, Başpiskopos Sarayı, Caracas Belediye Sarayı, Santa Rosa de Lima Şapeli, Sarı Ev, Ana Tiyatro ve Başkent Bölgesi Hükûmeti'nin binası gibi önemli binalarla çevrilidir. Federal Yasama Meclisi Sarayı da meydanın güneybatısındadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Meydan, İspanya'nın başkenti Madrid kentindeki Plaza Mayor gibi, kentin ticaret merkezi olarak hizmet vermeye başlamış ve kurulur kurulmaz Caracas'ın belediye meydanı olarak tasarlanmıştır. Yüzyıllar boyunca meydan üzerinde birçok değişiklik yapılmasına karşın, Vali Felipe Ricardos'un 1754'teki emriyle meydanı çevrelemek için inşa edilen kemerler, en önemli değişikliklerden biri oldu. Meydan, İspanyol koloni hükûmetinin siyasi düşmanlarının ve komplocularının kurşuna dizilerek idam edilmesi için de kullanılıyordu. José María España'nın 1799'daki idamı bunların içinde en bilinenlerinden biriydi ve vücudu meydanda dörde bölündü. Ayrıca, bu meydan, Venezuela halkının 19 Nisan 1810 tarihinde İspanyol kralına karşı bir halk ayaklanmasının başlattığı yerdir. Bu ayaklanma, bağımsızlıklarına doğru ilk adımın atıldığı yer oldu.

Venezuela'nın bağımsızlığını kazanmasından sonra meydan Plaza de Armas (Silahlar Meydanı) ve Plaza del Mercado (Pazar Meydanı) olarak adlandırıldı. Ancak 1842 yılında Bolivar'ın ölü bedeni Santa Marta'dan Caracas'a geldiğinde, meydanın resmî adı "Simón Bolívar Meydanı" olarak değiştirildi. Bununla birlikte, bu ad 1874 yılına kadar sürekli olarak kullanılmamıştır.[2]

General Antonio Guzmán Blanco, o zamanki cumhurbaşkanı Mareşal Juan Crisóstomo Falcón tarafından 1865 yılında cumhurbaşkanlığına getirildi. Blanco meydan çevresindeki çarşıları yıkmaya ve Mayıs ayında pazar satıcılarını kaldırmaya karar verdi.[3] Beş yıl sonra meydanı koruma projeleri başlatıldı. 1872'de başlayan Fransız tarzı bir meydan yenileme süreci, başkanlık kararıyla Simón Bolívar heykeli inşa edilmesi de dahil olmak üzere gerçekleştirildi. Ayrıca, meydanın dört köşesi bahar, yaz, sonbahar olarak adlandırıldı ve her birine birer çeşme yapıldı. Meydanın güneydoğusundaki küçük merdivenlere, küçük teras köşesi anlamına gelen Gradillas adı verildi.

Heykel[değiştir | kaynağı değiştir]

Meydanın merkezindeki Simón Bolívar heykeli, 7 Kasım 1874 tarihinde çanlar çalarak ve 21 pare top atışı ile açılmıştır. Heykel, Peru'nun başkenti Lima'daki Bolivar Meydanı'nda bulunan Adamo Tadolini'nin heykelinin bir replikasıdır. Von Müller Dökümhanesi tarafından gerçekleştirilen heykel, iki ayaklı kaide tarafından desteklenmekte ve Simón Bolívar'ın arka ayakları üzerinde şaha kalkmış bir ata binişi betimlenmektedir. 4 metre yüksekliktedir.

Meydana elektrik yerleştirme kararı 1894'te alındı ve o zamandan beri, orijinal renkli zeminin yerini gri mermerin aldığı 1967 yılına kadar önemli bir değişiklik olmadı. Eski Caracas tramvayının birkaç terminal istasyonu, 1908 ve 1947 yıllarında meydanın köşelerinde çalıştı.

21 Şubat 1959 tarihinde heykel bir anıt haline getirildi. Libertador Belediyesi, 2003 yılının ortasında bahçeler, çeşmeler, zemin döşemesi, aydınlatma gibi alanlarda tam bir restorasyon süreci başlattı.

Resim galerisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Libertador kelimesi "kurtarıcı" anlamına gelir ve Simón Bolívar'a verilen unvandan kaynaklanmaktadır.
  2. ^ "Distrito Capital-Plaza Bolívar" (İspanyolca). Gobierno en Línea. 5 Temmuz 2007. 5 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2017. 
  3. ^ "Demolición de los portales de la Plaza Mayor" (İspanyolca). Historia de Venezuela en Imágenes. 30 Ocak 2009. 30 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2017. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]