Capnocytophaga canimorsus

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Capnocytophagia canimorsus Capnocytophagia canimorsus[1](C. canimorsus) köpek ve kedi türlerinin diş eti florasında bulunan bakteriyel bir patojendir. İlk kez 1989 yılında, bir dizi hastanın köpek ısırıkları veya tırmalamalarını takiben ateş, selülit, sepsis ve çoklu organ yetmezliği şikayetleriyle başvurması sonrasında tanımlandı.

Köpeklerde veya kedilerde nadiren hastalık nedeni olarak bildirilse de bu organizma insanlarda selülit, kangren, bakteriyemi, menenjit ve endokardite neden olabilir.

Köpeklerin ve kedilerin ağız boşluğunda yaygın olarak bulunan, kapnofilik (karbon dioksiti seven), fakültatif anaerobik, filamentli gram-negatif bir bakteri çubuğudur . Bakteriyemi nadirdir, ancak bağışıklık sistemi baskılanmış insanlar, özellikle kronik alkolizm, siroz veya splenektomi öyküsü olanlar, ateş, miyalji ve deriyi ve mukoza zarlarını tutan peteşiyal döküntü gibi hayatı tehdit eden sepsis riski altındadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Capnocytophaga canimorsus". Kedi ısırığı üzerine bir araştırma. Dilan. 2024. 29 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi.