Cantu tenore

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sarducacantu a tenòre (Sardinian ; Italian ), Sardinya adasına (İtalya'nın ikinci büyük adası), özellikle Barbagia bölgesine özgü bir polifonik halk şarkı tarzıdır, ancak diğer bazı Sardunya alt bölgeleri bu tür geleneğin örneklerini taşır.

2005 yılında UNESCO Sarducacantu a tenore ilan etti. somut olmayan kültürel mirasa örnek olmaktır.[1]

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Sarducatenore kelimesi ses kaydının basit bir tanımı olarak " tenor " kelimesiyle karıştırılmamalıdır; halk şarkılarının gerçek tarzına atıfta bulunur ve Sarducataja gibi adanın farklı yerlerinde farklı isimlerle anılan diğer benzer tarzlardan ayrılır. Gallura ve Sarducaconcordu Logudoro'da Sassu 1978 .

Sardunya adasının Barbag bölgesinde iki farklı polifonik şarkı söyleme tarzı vardır: Sardu: normal seslerle söylenen kutsal bir müzik türü olan cuncordu ve Sardunya: tenor, genellikle armonilerin kullanımıyla karakterize edilen dünyevi bir müzik biçimi.

Nuoro'dan şarkıcılar ( SarducaNùgoro ) 1903'te.

teknik[değiştir | kaynağı değiştir]

İtalya'daki çok sesli halk müziği haritası

SarducaCantu a tenore is traditionally practised by groups of four male singers standing in a close circle.[1] Each singer has a distinct role, here listed in descending pitch order—form a chorus (another meaning of Sarducatenore):

  • Sarduca'oche or Sarducaboche (pronounced /oke/ or /boke/, 'voice') is the solo voice
  • Sarducamesu 'oche or Sarducamesu boche is the 'half voice'
  • Sarducacontra is the 'counter'
  • Sarducabassu as 'bass'

Sarducabassu Sarduca'oche tarafından söylenen aynı notayı söyler ve Sarducacontra Sarducabassu üzerinde beşte biri . Sarduca'Oche ve Sarducamesu 'oche düzenli bir sesle şarkı söylerken, Sarducacontra ve Sarducabassu gırtlağı etkileyen bir teknikle şarkı söyleyin. Sarduca'oche Sardunya dilinde epik, tarihi, hiciv, aşk ve hatta protesto türünde olabilen şiirsel bir metin söylüyor. Koro anlamsız hecelerden oluşur (örneğin bim-bam-boo ).

Popüler geleneğe göre, Sarducamesu 'oche rüzgarın sesini taklit ederken, Sarducacontra koyun melemesini ve Sarducabassu taklit eder bir inek böğürüyor.

Solo ses monodik bir vokal dizisi başlatır ve ardından onlara katılmalarını işaret ederken diğerleri de ona katılır.

Efekt, diğer şarkıcıların birleştiği noktaların değişmesi ve dolayısıyla armonilerin versiyondan versiyona değişmesi dışında bir şekilde bir tura benzer. Yürütme, Sardunya tenorunun bulunduğu her kasaba arasında ayrıntılı olarak farklılık gösterir. O kadar çok konuşulur ki köy hemen tanır.

gelenek[değiştir | kaynağı değiştir]

Tenores di Bitti

Her ne kadar günümüzde Sarducacuncordu ve Sarducacantu a tenore sadece erkekler tarafından oynanır, Sardunya'nın anaerkil geleneğini izleyen kadın gruplarının da performans gösterdiği bir dönemin hatıraları kalır. Bazı antropologlara göre Sarducacantu a tenore Nurajik zamanlarda icra edildi.[kaynak belirtilmeli]

Sarducaa tenore icra eden en iyi bilinen gruplardan bazıları SarducaTenores di Bitti, Tenore de Orosei, Tenore di Oniferi ve SarducaTenores di Neoneli .

  1. ^ a b "Canto a tenore, Sardinian pastoral songs". UNESCO. 10 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2017. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dinleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sardinian Pastoral Songs (Unesco)

Şablon:UNESCO Oral and Intangible music