Canhot Kuşuk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Canhot Kuşuk
Жанхъуэт Къущыкъу
Kabardey baş prensi
Görev süresi
1809-1822
Yerine geldiği IV. Atajuk
Yerine gelen Makam kaldırıldı
Kabardey geçici mahkemesi başkanı
Görev süresi
1822-1830
Yerine gelen Şardan Yakub
Kişisel bilgiler
Doğum 1758
Ölüm 1830

Canhot Kuşuk (Kabardeyce: Жанхъуэт Къущыкъу; 1758 - 1830), Kabarda'nın son baş prensi (1809-1822); Kabardey geçici mahkemesinin ilk başkanı (1822-1830).

biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Canhot Kuşuk'un sancağı

Kabardey Bekmırza ailesine mensup. Prens Cantok'un en büyük oğlu.

1787-1788'de Prens Kuşuk, Kabardeylerin Trans-Kuban bölgesinde Türklere ve Kırım Tatarlarına karşı Tümgeneral I.P. Goriç komutasındaki harekata katıldı. 1795'te asal binbaşılığa terfi etti ve 1796'da "kabile mahkemelerinin kurulmasında mükemmel titizliği nedeniyle" albay rütbesini aldı.

19. yüzyılın başlarında, Prens Kuşuk, Kabardey'in en etkili isimlerinden biri oldu. 1809'dan beri yaptığı baş prenslik görevi Kabardey'in 1822'de Rus İmparatorluğunca ilhak edilmesiyle Kabardey geçici mahkemesinin başkanlığına atandı.

Çerek Nehri üzerindeki kendi köyünün yanı sıra Nalçik ve Yekaterinograd yakınlarında da toprakları vardı.

Kabardey Mübaşir, General I.P. Delpozzo mükemmel karakter kararlılığına dikkat çekti. Birbiriyle uzlaşmaz biçimde savaşan iki taraf arasında manevra yapmak zorunda kaldı: inatçı Kabardeyler ve Rus askeri yönetiminin temsilcileri. Kabardey'in nihai fethi ile ilgili tedbirler konusundaki tereddütü, Kafkasya'daki en yüksek askeri yetkililer arasında hoşnutsuzluk ve şüphe uyandırdı. General S.A. Bulgakov ona güvenmedi. General Delpozzo, raporlarından birinden bir alıntıyla kanıtlandığı gibi, onun hakkındaki fikrini değiştirdi: o, halkı öfkeye götüren ilk araçtır." General N.F. Rtişev ile birlikte, Prens Kuşuk, zamanının aktif bir siyasi figürü olarak hareket eden Digorları Rus himayesine girmeye ikna etmeye yönelik çabalar sarf etti; Kuzey Kafkasya ve Rusya halkları arasında arabuluculuk yapmaya çalıştı. Üç oğlu babalarının siyasi görüşlerini paylaşmadılar, Kabardeylerin Rusya'ya karşı mücadelesine aktif olarak katıldılar ve farklı zamanlarda öldüler.

Aile ve Çocuklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Üç kez evlendi. Üç oğlu ve iki kızı vardı. Büyük oğlu Kuban Nehri'ni geçerken boğuldu, ikinci Georgiyevsk civarında öldü. en küçük oğlu Cambulat ise, Ekim 1825'te Nalçik'te Ruslar tarafından öldürüldü.

Kızları Hamset ilk olarak Küçük Kabardey prensi Talhosten ile ondan sonra Nogay mirza Albay Toganov ile, Kebahan Kabardey prensi Nevruz ile evlendi.

Kardeşleri Kırım-Girey, Elmirza ve Utsmi I. Nikolay tarafından vaftiz edilerek hristiyanlığa girdi.

Prens 1858'de öldü, babası Cantok ve büyükbabası Tatarhan'ın yanında, Günümüz Psıgansu köyündeki aile mezarlığına gömüldü.

Kaynakları[değiştir | kaynağı değiştir]