İçeriğe atla

Campanula betulifolia

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çıngırakotu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Takım: Asterales
Familya: Campanulaceae
Cins: Campanula
Tür: C. betulifolia
Campanula betulifolia
K. Koch

Çıngırakotu[1] veya bilimsel adıyla Campanula betulifolia, volkanik kayalıklardaki yarıklarda yetişen çan çiçeğigiller familyasından çiçekli bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine özgü olan çıngırakotu, Kafkasya'ya bitki toplama gezileri düzenlemiş Alman botanikçi Karl Koch tarafından 1850'de sınıflandırılmıştır.[2]

Çok yıllık otsu bir bitki türü olan çıngırakotu, 10 santimetre uzunluğa ve 50 santimetre genişliğe ulaşabilir. Huş yapraklarına benzeyen koyu yeşil yaprakları vardır. İlkbaharın sonlarında pembe tomurcuk kümeleri açılır ve çan şekilli beyaz çiçekler açar. Pembe çiçekli çıngırakotları da vardır. Taş döşeli veya dağlık bir bahçede yüksek bir konuma dikilmesi tavsiye edilir.[2]

Çıngırakotu, 1993 yılında İngiltere Kraliyet Bahçıvanlık Cemiyeti'nin Bahçe Ödülünü kazanmıştır.[3]

  1. ^ Ersin Demirel (2014). "Anadolu'nun Çiçek Bahçesi Rize" (PDF). visitrize.com. 13 Ekim 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  2. ^ a b "Plants of the World Online - Campanula betulifolia". Kew Science. 26 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2018. 
  3. ^ "RHS Plantfinder - Campanula betulifolia". 26 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2018.