Bülent Arabacıoğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bülent Arabacıoğlu (11 Ağustos, 1950, Eskişehir) karikatürist, harita mühendisi.

En Kahraman Rıdvan ve Tipitip karakterlerinin babasıdır. İlk karikatürü 1971’de Papağan dergisinde yayımlanmıştır. Çarşaf, Laklak, Gırgır, Hıbır, Hbr Maymun, Dinozor, Hürriyet, Milliyet, gibi dergi ve gazetelerde karikatürleri yayımlanmıştır. 'Kalabalık sayfa' olarak da bilinen panoramik ve tematik tam sayfa karikatürlerinin ilk örneklerini Gırgır dergisinde yayımlanmıştır. İlerleyen yıllarda bu türün örneklerini diğer dergilerde ve özel çalışmalarla yayımlamıştır. Bu panoramik çalışmaları reklam sektöründen de ilgi görmüş ve bazı özel firmalarca takvim, afiş vb. materyallerde kullanılmıştır. Hayvanlar alemini anlatan bir çalışması zamanın Tatilya Eğlence Merkezi'nde 40 metre çevreli bir yüzeye de uygulanmıştır.

Çizgi roman ve karikatür eserlerinin yanı sıra çizgi film çalışmaları da olmuştur. Kent Gıda'ya yarattığı Tipitip karakteri için, Türkiye'de animasyon sektörünün henüz bulunmadığı ve teknik imkânların çok kısıtlı olduğu 70'li yıllarda, ortağı Ateş Benice ve eşi Türkan Arabacıoğlu'nun yardımıyla hazırladıkları birer dakikalık bölümlerden oluşan çizgi dizi TRT'de yayınlanmıştır. Teknik eksikliklerin bu tür çalışmaları neredeyse imkânsız kıldığı bu dönemde birer dakikalık çizgi filmleri haftalık periyotlarla yayınlamak bu sektör için büyük bir başarı olarak kabul edilmekteydi. Tipitip'in çizgi animasyonlarında seslendirmesinde Şener Şen gerçekleştirmişti.

Yıllarca Gırgır dergisinde istikrarlı bir şekilde özgün senaryolarıyla ve özenli çizgileriyle var olmuştur.

Kendini 'evli, bir çocuklu, altı kedili ve baypas ameliyatlı' diye tanıtan Arabacıoğlu kaynak 13 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Artpoint reklam ajansında çalışmaktadır. kaynak 11 Mayıs 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • En kahraman Rıdvan -PİSLİK- (Mürekkep Yayınları 2010)
  • En Kahraman Rıdvan -ROBOTLAR- (Mürekkep Yayınları Nisan 2011)
  • En Kahraman Rıdvan -BANKER- (Mürekkep Yayınları Ekim 2011)
  • En Kahraman Rıdvan -HONG KONG'DA- (Mürekkep Yayınları Mart 2012)
  • En Kahraman Rıdvan -BABA RIDVAN- (Mürekkep Yayınları Temmuz 2012)
  • En Kahraman Rıdvan -AŞIK OLUYOR- (Mürekkep Yayınları Mart 2013)
  • En Kahraman Rıdvan -OMİSTAN- (Mürekkep Yayınları Ocak 2014)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]