Burgundy'li Bertha

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Burgundy'li Bertha
Frankların Kraliçesi
Hüküm süresi996–1001
Doğum964
Ölüm16 Ocak 1010
Eş(ler)iOdo I, Blois Kontu Fransa Kralı II. Robert
BabasıBurgundy'li Conrad
AnnesiFransa'nın Matilda'sı

Burgundy'li Bertha (964 - 16 Ocak 1010), Kral II. Robert'ın ikinci eşi ve Franks Kraliçesi idi.

Bertha, Burgonya Kralı Conrad  ile eşi Matilda'nın kızıydı . Adını babasının annesi Swabia'lı Bertha'dan almıştır . İlk olarak 983'te Blois Kontu I. Odo ile evlendi . Theobald II ve Odo II de dahil olmak üzere birkaç çocukları oldu .

996'da kocasının ölümünden sonra, Bertha'nın ikinci kuzeni, Fransa Kralı Hugh Capet'in en büyük oğlu Robert, onunla evlenmek istedi. Kendisinden uzun yıllar büyük olan ilk karısı Susanna'yı reddetmişti . Akrabalıkları nedeniyle dini otoritelerin siyasi sorunlara yol açabileceğinden korkan Kral Hugh sendikaya karşı çıktı . Yine de, Hugh'nun Ekim 996'da ölümünden sonra evlendiler. Papa V. Gregoryve halefi Papa Sylvester II Robert'a "ensest" evliliği nedeniyle aforoz etti ve ikili ayrılmaya zorlandı. Üstelik, üç yıllık birliğin sonunda, yaşayan bir çocukları da yoktu: Bertha, 999'da yalnızca ölü doğmuş bir erkek çocuk doğurdu.

Aforoz tehdidine rağmen, Robert ve Bertha, nihayet ayrıldıkları Eylül 1001'e kadar boyun eğmeyi reddettiler. Bertha'nın ölü doğumundan sonra artık çocuk sahibi olamamaları muhtemelen ayrılıklarının ana nedeniydi. Erkek varislere ihtiyaç duyan Robert bir kez daha yeniden evlenmeye karar verdi.