Bulut tohumlama

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bulut tohumlama yerdeki jeneratörler, uçaklar veya roketlerle yapılabilir
Bulut Tohumlama
Bulut tohumlanmasını açıklayan bu görüntü, gümüş iyodür veya kuru buz gibi bir maddenin bulutun üzerine döküldüğünü ve bulutun daha sonra yağmur sağanağına dönüştüğünü gösterir. Sağ üstte gösterilen süreç, bulutta olup bitenleri ve içeri giren malzemenin yoğunlaşma sürecini göstermektedir.[1]

Bulut tohumlama, yağış miktarını veya türünü değiştirmeyi, doluyu azaltmayı veya sisi dağıtmayı amaçlayan bir tür hava durumu değişikliğidir. Genel amaç, ya kendi adına yağmuru ya da karı arttırmak ya da sonraki günlerde yağışların meydana gelmesini önlemektir.

Bulut tohumlama, bulutlardan düşecek yağış miktarı veya türünü değiştirmek için havaya çeşitli maddeler yayarak bulut içindeki mikrofiziksel süreçleri değiştirme ve kasıtlı bir hava durumu değiştirme işlemidir. Buradaki asıl amaç yağış miktarını artırmak ama bazen havaalanlarında sisi dağıtmak için de kullanılır.

Bulut tohumlama, bulut yoğunlaşması veya buz çekirdeği görevi gören maddelerin havaya dağıtılmasıyla gerçekleştirilir. Yaygın ajanlar arasında gümüş iyodür, potasyum iyodür ve kuru buz yer alır; sofra tuzu gibi higroskopik malzemeler, nemi çekme yeteneklerinden dolayı popülerlik kazanmaktadır. Teknikler, yağışı artırmak için aşırı soğutulmuş bulutlarda buz parçacığı oluşumunu teşvik eden statik tohumlamadan, gizli ısının serbest bırakılması yoluyla konvektif bulut gelişimini artırmak için tasarlanan dinamik tohumlamaya kadar çeşitlilik gösterir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Infographic: Naomi E Tesla; Source for image: Fletcher Boland 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.