Brandur Enni

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Brandur Enni
Genel bilgiler
DoğumBrandur Helgason Enni
15 Nisan 1989
Faroe Adaları Faroe Adaları
Başladığı yerFaroe Adaları Faroe Adaları
TarzlarPop, akustik, indie
MesleklerŞarkıcı - Söz yazarı
ÇalgılarVokal, gitar, trompet, piyano, flügelhorn
Etkin yıllar1998 - Günümüz
Müzik şirketiTutl Records
Resmî siteResmi Web Sitesi

Brandur Helgason Enni (d. 15 Nisan 1989), Faroe asıllı pop şarkıcısı ve söz yazarı.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzisyen bir ailenin çocuğu olan Brandur Enni en başından beri müzikle iç içedir ve iki yaşından beri müzikle uğraşmaktadır. Dokuz yaşında ilk müzik kaydını yapan Brandur, ilk çıkışını ise on dört yaşındayken (2002) ilk albümü olan “Waiting in the Moonlight” ile yaptı ve bu albümü, kendi ülkesinde en çok satanlar listesindeki yerini aldı (Albümle aynı ismi taşıyan çıkış şarkısı Waiting in the Moonlight 12 Mayıs 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.” Lena Anderssen ve Niclas Johannessen tarafından yazılmıştır). Genç şarkıcı, daha sonra Faroe, Danimarka ve İzlanda turnesine çıktı ve 2003 yılında Danimarka’daki televizyon programlarında boy göstermeye başladı. Aynı yıl bir düet yaptığı İzlandalı Jóhanna Guðrún Jónsdóttir, yıllar sonra Yohanna adıyla katıldığı 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Is It True?" adlı şarkıyla ikinci olmuştur.

11 Haziran 2003'te Faroe ve Almanya arasında yapılan futbol maçında, Brandur ilk kez Alman seyircilerin karşısına çıktı. Faroe’nin yenilgi aldığı maç öncesinde, Brandur her iki ülkenin de millî marşını başarıyla seslendirdi ve Almanya’da bunu yaklaşık on üç milyon kişi izledi. Faroe yenilmiş olsa da, bu Brandur için o zamana kadarki en büyük sahne gösterisiydi.

Brandur, bundan sonraki çalışmalarına hız verdi. 2006 yılında Musikmakarna Songwriter's Academy 29 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'de iki yıl söz yazarlığı eğitimi almak için İsveç’e taşındı. Yetenekli bir söz yazarı ve şarkıcı olan Brandur dünyaca ünlü uluslararası müzik şirketi Lionheart International ile anlaşma yaparak yeni albümü için kolları sıvadı. Albümün yayımlanması için de Air Chrysalis Scandinavia ile anlaştı. Günümüzde, Eivør 15 Şubat 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ve Teitur 12 Şubat 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. gibi Faroe Adaları’nın en tanınmış genç yeteneklerinden biri olan Brandur İngilizce’nin yanında İsveççe ve kendi ana dilinde de şarkılar söylemektedir.

Brandur, genç yaşına rağmen İsveç’in ünlü söz yazarlarıyla ortak çalışmalar yapmıştır. Lasse Andersson, Benny Andersson, Julia Ericsson, Aleena Gibson, Karin Elisabeth Dreijer, Anna Allerstedt, Maria Marcus ve Evelina Satell bu isimlerden bazılarıdır.

Şarkıcının bir dönem birlikte çalıştığı müzik ekibinin üyeleri İsveçli'dir ve Brandur ile birlikte 2007'de çeşitli şarkılar üzerinde çalışmışlardır. Bu ekibin üyelerinden üçü, Brandur gibi Sogwriter’s Academy’ye katılmıştır.

Melodifestivalen 2008 için seçilen İsveçli adaylardan biri olan Brandur, Şubat 2008'de Lullaby 26 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.” (Ninni) adlı, Henrik Winkström ve Kristian Lagerstrøm ortak yapımı şarkıyla Avrupalı izleyicilerin karşısına çıktı ve tüm Avrupa'ya kendini gösterdi. Ancak İsveç'in 2008 Eurovision Şarkı Yarışması temsilcisi olma fırsatını elde edemedi ve Melodifestivalen 2008'in galibi 1999'da İsveç'e daha önce Eurovision birinciliği getirmiş olan Charlotte Perrelli oldu ve İsveç'i yarışmada "Hero" isimli şarkıyla temsil etti. Brandur, Ekim 2009'da o yılın Eurovision Şarkı Yarışması'nın birincisi Alexander Rybak'ın konserlerinde sahne aldı.

Brandur, 2008 ve 2009 yıllarındaki çeşitli Single çalışmalarına imza atmış ve "Sometimes Truth Needs a Lie 4 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." isimli şarkısına bir klip çekmiştir. Sanatçının 2010 yılında çıkardığı albüm de bu şarkının ismini taşımaktadır. Genç şarkıcı, 2011 yılında "The Illusion of 24 Ağustos 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." isimli Single'ını ve aynı şarkıya çektiği klibi yayınladıktan sonra bir sonraki albümünün üzerinde yaklaşık üç yıl çalışmış ve yedi parça içeren "Funerals and Celebrations" 2014 yılında Faroeli bir müzik şirketi tarafından piyasaya sürülmüştür.

Sanatçı hâlâ İsveç'te yaşamaktadır.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Funerals and Celebrations, Albüm (2014), Tutl Records
  • The Illusion of, Single (2011), SoFo Records
  • Sometimes truth needs a lie, Albüm (2010), Lionheart International & Air Crysalis Scandinavia
  • Sometimes Truth Needs a Lie, Single (2009), Lionheart International
  • Lifelong Lovesong, Single (2008),
  • Lullaby, Single (2008)
  • Jól í dag (Christmas Album), Çeşitli Sanatçılarla (2007)
  • Dýrd, Çeşitli Sanatçılarla (2005)
  • BRANDUR, Albüm (2003)
  • Still Friends 30 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Single (Jóhanna Guðrún ile düet) (2003)
  • Perfect Summer, Single (2002)
  • The Way I Am, Belgesel (2002)
  • Waiting In The Moonlight, Başlangıç Albümü (2002)
  • Kular Røtur, Çeşitli Çocuk Sanatçılarla (2000)
  • Mánadags Mortan, Çeşitli Çocuk Sanatçılarla (1998)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]