Hemen çıkma oranı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Bounce rate sayfasından yönlendirildi)

Hemen çıkma oranı veya çıkma oranı ya da daha yoğun şekilde İngilizce olarak kullanılan adıyla bounce rate,[1] web trafik analizinde kullanılan bir internet pazarlama terimidir. Terim web sitesi ziyaretçilerinin aynı site içerisindeki başka sayfalar ile devam etmek ("bounce" (Türkçe: "sıçrama")) yerine siteyi terk edenlerin, terk ettiği sürenin toplam ziyaretçinin sitede kalma süresine oranını (yüzdesini) temsil eder.

Hemen çıkma oranı, ziyaretçi tarafından web sitesine yapılan ziyaretlerdeki etkinliğin bir ölçüsüdür. Bu oran yüzde olarak ölçülür ve ziyaretçinin bir web sitesine girişinden itibaren ziyaretini sonlandırdığı süre içerisinde sitede geçirdiği oranın, bu web sitesine yapılan toplam ziyaret süresine karşı oranını temsil eder.[2]

Amaç[değiştir | kaynağı değiştir]

Hemen çıkma oranları web sitesinin etkinliğini belirlemeye yardımcı olabilir veya ziyaretçilerin ilgisini çeken bir giriş sayfasının performansı ölçülebilir. Web sitesindeki düşük hemen çıkma oranının bilinmesi sayesinde, web sitesi sahipleri veya web sitesinin içeriği ilgilenen webmasterlar, hangi sayfanın (içeriğin) daha uzun süre ziyaretçiyi sitede tuttuğunu ve buradaki bağlantılar ile sitenin başka sayfalarına yönlendirdiğini, sayfada kalma sürelerini, bu doğrultuda içeriğin ne şekilde geliştirilmesi gerektiği gibi bilgileri inceleyerek sitelerinin durumunu tespit etmeye çalışırlar. Çoğunlukla tüm web siteleri, ziyaretçilerini mümkün olan en uzun süre sitelerinde tutma eğilimindedirler. Bu bağlamda farklı içeriklere kelime bazlı köprüler oluşturmak ve ziyaretçinin bulunduğu içerikle alakalı olabilecek benzer içerikleri listelemek sıklıkla başvurulan yöntemdir.

Ancak hemen çıkma oranının çok düşük veya çok yüksek olması her zaman kötüye yorumlanamaz.[3] Yorumlama web sitesinin sektörüne ve hedef tanımlamasına uygun olmalıdır. Örneğin bir sözlük sitesindeki hemen çıkma oranının düşüklüğü, web sitesinin bir zayıflığı gibi düşünülse de bu defa gelen ziyaretçi yoğun olacağından dolayı hemen çıkma oranının düşüklüğü kötüye yorumlanamaz.

Yapılandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir web sitesi ziyaretçisi sadece bir web sitesindeki tek bir sayfayı ziyaret ettiğinde hemen çıkma meydana gelir. Yani ziyaretçi belirli bir oturum zamanı süresini aşmadan ve sitedeki başka sayfaları ziyaret etmeden web sitesindeki oturumunu kapatır. Ancak hemen çıkma oranının hesaplanması için analiz yapılması gerekir.

burada

  • Rb = Hemen çıkma oranı
  • Tv = Yalnızca bir sayfayı inceleyen toplam ziyaretçi sayısı
  • Te = Sayfaya yapılan toplam giriş[2]

Bir ziyaretçinin çıkışı şu şartlarda gerçekleşir:

  • Farklı bir web sitesi sayfasına olan bağlantıya tıkladığında
  • Açık ve kapalı pencereler arasında geçiş yaptığında
  • Adres çubuğunu yeni bir URL yazdığında
  • "Geri" butonuna tıklayarak önceki ziyaret ettiği siteye dönüş yaptığında
  • Oturum zaman aşımına uğradığında[2]

Ayrıca bunların iki istisnası bulunmaktadır:

  1. Tek sayfaya sahip web siteleri
  2. Ziyaretçilerin ikna edilerek sitenizin tek bir sayfasına yönlendirilmesi veya ziyaretçilerin başka web sitesindeki bağlantılar nedeniyle sitenizi ziyaret etmek zorunda kalması

Yukarıdaki formüle ek olarak, hemen çıkma oranının hesaplanmasına web sitesinin (ya da sayfanın) açılış hızının ve güncellenmesinin eklenmesi ile elde edilecek sonuç daha doğru neticeler verebilir:

Hemen çıkma oranı = "Bir sayfayı görüntüleyen ziyaretçi sayısı" bölü "toplamdaki daha büyük ziyaretlerin sayısı veya sayfa yükleme hızının ortalaması".

  • Rb = Hemen çıkma oranı
  • Tv = Yalnızca bir sayfayı inceleyen toplam ziyaretçi sayısı
  • Te = Sayfaya yapılan toplam giriş
  • Ps = Sayfa yükleme hızının ortalama değişkeni

Yaygın şekilde internet sitelerinde bir oturumun zaman aşım değeri 30 dakika civarında tutulmaktadır.[4] Bir ziyaretçi görüntülediği sayfadan başka bir sayfaya bakmıyorsa, 30 dakikadan daha uzun sayfada kalmalar hemen çıkma oranı olarak kaydedilecektir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel;
  1. ^ Bounce Rate and Exit Rate, What is the Difference and Why You Should Care 13 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., hmtweb.com, Tarih: 8 Ağustos 2007
  2. ^ a b c Farris, Paul W.; Neil T. Bendle; Phillip E. Pfeifer; David J. Reibstein (2010). Marketing Metrics: The Definitive Guide to Measuring Marketing Performance. Upper Saddle River, New Jersey: Pearson Education, Inc. ISBN 0-13-705829-2. Common Language: Marketing Activities and Metrics Project 10 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Hemen çıkma oranının yüksek olması, olumsuz bir durum mudur?". Google. 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2017. 
  4. ^ Data Preparation for Mining World Wide Web Browsing Patterns 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Yayın: Journal of Knowledge and Information System, Yıl: 1999, Yazarlar: R., Cooley-B. Mobasher - J. Srivastava, Cilt: 1, Sayfa: 5–32, Format: PDF, Arşiv: Scholar search
Genel;
  • Wikipedia'daki Bounce rate makalesinin 8 Mart 2016 tarihli sürümü.