Boris Natanoviç Strugatski

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Boris Strugatsky, Arkadi ve Boris Strugatski kardeşlerden küçük olanı. 15 Nisan 1933'te Leningrad'da (şimdi Saint Petersburg'da) doğdu. Büyük Vatanseverlik savaşı sırasında tahliye edildi, ancak savaş bittikten sonra geri döndü. Boris, Leningrad'daki okuldan onur derecesiyle mezun oldu. Leningrad Eyalet Üniversitesi'nin fizik bölümüne girmek istedi ama kabul edilmedi; başarısızlıktan sonra Boris aynı üniversitenin mekanik-matematik bölümüne girmeye karar verdi. Gök bilimci olarak nitelendirildi ve bir süre Pulkovo Gözlemevi'nde çalıştı.

1964'te Boris, ağabeyi Arkady ile birlikte SSCB Yazarlar Birliği'ne kabul edildi ve profesyonel bir yazar olarak çalışmaya başladı.

Başarılar ve solo çalışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

1972'de Boris, Leningrad Genç Bilimkurgu Yazarları Semineri'nin başına atandı (daha sonra adını Boris Strugatsky olarak değiştirdi)

Seminer). Daha sonra “Bronz Salyangoz” ödülünün kurucusu oldu.

2002'de Boris, XXI Century Noon dergisinin genel yayın yönetmeni oldu; dört yıl sonra “Yüzyılın İmzası” kitabının yazılmasına katıldı - Boris 250 baskının her birini imzaladı.

Ağabeyi Arkady'nin ölümünden sonra Boris, S. Vititsky takma adıyla bilimkurgu öyküleri ve romanlar yazmaya devam etti ve “Search for Designation or Twenty Seventh Theorem of Ethics” ve “The Powerless Ones of this World” ü üretti. "

Boris, kardeşlerin tüm çalışmalarına adanmış, şu ya da bu roman ya da kısa hikayenin nasıl yazıldığını, o sırada Strugatsky'leri neyin etkilediğini vb. Anlatan bir yorum kitabı yazdı.

2002'de Boris Strugatsky, yıllık Edebiyat ve Sanat Ödülü sahibi oldu ve 2008'de “Bilimin Sembolü” madalyasını aldı. Boris Strugatsky, aynı zamanda “Büyük Yüzük Ödülü” edebiyat ödülü sahibidir.

Aile ve özel hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Boris Strugatsky, Adelaide Karpyuk ile evli; çiftin iki çocuğu var - Andrey ve Viktor.

Boris, pullara olan tutkusuyla tanınır; o bir filateli adaktır.

Strugatsky ekip çalışması

Kural olarak iki kardeş birbirleriyle işbirliği içinde çalıştılar ve romanları Strugatsky Kardeşler adı altında veya S. Pobedin ve S. Vitin takma adlarıyla yayınlandı.

Strugatskys tarafından yazılan ilk kitap olan "Kızıl Bulutların Ülkesi" adlı kısa roman 1959'da yayınlandı. Kardeşler bunun bir bahis olduğunu hatırlıyor - Arkady'nin ilk karısı onun gelecekteki başarısına inanmıyordu ve kardeşler kanıtlamaya hevesliydi. yanılıyor.

İki kardeşin yazdığı kısa hikâyeler Batı bilimkurgu düzyazısından farklıydı: Kitaplarındaki karakterler insana benziyordu ve çok doğru bir şekilde tasvir edildi - hepsi entelektüel ve nazik insanlardı. İlk öykü derlemeleri "Six Matches" 1960'ta yayınlandı.

Strugatsky kardeşler geleceğin tarihini düzenlemek için yeni bir yöntem yarattı. Batı karşıtlığından farklı olarak, yöntem net bir kronolojik modele sahip değildi, ancak karmaşık bir geçiş karakterleri dizisine sahipti - hemen hemen her romanda ve kısa öyküde bahsedilenler, bir kitaptan diğerine “dolaşırken”; böylelikle başka hiçbir ülkede veya kültürde eşi olmayan devasa ve karmaşık bir bilimkurgu dünyası yaratıldı.

Romanların ilk üçlemesi, uzay araştırmalarının evrenin gezegen çapında komünizm altında birleşmesiyle sonuçlandığı 22. yüzyılın başında geçer. Hikâye üç kozmonot Bykov, Yurkovsky ve Krutikov'un Venüs'e uçmasıyla başlar (1959'da yayınlanan Rusça "The Land of Crimson Clouds" da ilk romanda "V Strane Bordovih Tuch") ve cesur genç adamlar olarak devam eder. Üçüncü roman “Stajery” veya “Çıraklar” da (1962) Güneş sisteminin tüm gezegenlerine rutin inceleme gezileri yapmak.

Sovyet tarzı uzay romantizmine selam vermesine rağmen, kardeşler tarafından yazılan ilk çalışmalar Sovyet bilimkurgunun arka planında göze çarpıyordu: üslup her zaman canlı ve unutulmazdı; Bilimkurgu türünün oldukça karakteristik olmayan bir dizi “geçip gitmiş” konu ve ilginç, nadir sosyalist sorunlar mizahi bir şekilde ele alındı ve anlatıldı.

Dönemin en bilinen ve en ünlü kitapları “Polden, 22 vek” veya “Noon, XXII yüzyıl” serilerinin romanlarıdır. Dizinin temel fikri, geleceğin insanlarının gerçekte şimdiki insanlardan pek de farklı olmamasıydı - hatta kısa öykülerden biri "Neredeyse Benziyor" başlığını taşıyor.

Çözülme Yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

1960'ların sonunda kardeşler tarafından yazılan romanlar birçok anlam kazandı ve eserleri hem sıradan okuyucular hem de siyasi otoriteler tarafından popülerlik kazanmaya başladı. Strugatsky kardeşler, muhalif hareketlerle hiçbir şekilde bağlantılı olmasalar da, eserlerini SSCB'de yayınlamakta güçlük çekiyorlardı - kitapların çoğu sansürle deforme edildi.

En dikkate değer romanlardan biri olan "A Snail on the Slope", 1966'da yazılmış olmasına rağmen, ancak 1989'da yayınlandı. Büyük ölçüde otobiyografik olan "Ugly Swans" (1972), bir sanatçının kaderini bir totaliter toplum; bilimkurgu unsuru minimumda tutuldu.

1970'lerde Strugatsky kardeşler birkaç roman yayınladı, ancak sadece ikisi dünya çapında popülerlik kazandı: "Piknik na obochine" ve "Space Mowgli". Erken romanı "Öteden" (1958) ile birlikte "Randevular Yapılmadı" adlı bir kitapta yayınlandı. Romanlar, uzaylıların düştüğü yeri keşfeden ve arkasında çok sayıda garip şey bırakan genç bir adamı anlatıyor. "Piknik na obochine" romanı 1977 yılında İngilizceye "Yol Kenarı Pikniği" olarak çevrildi ve Andrey Tarkovsky tarafından "Stalker" adıyla filme alındı.

Kardeşler tarafından yazılan son eserler arasında eleştirmenler genellikle büyük bir roman olan “Doomed City” (1988-1989); romanın bazı bölümleri çok daha önce - 1970'lerin başında yazılmıştı. Hikâye, zaman ve mekanın ötesinde bir yer olan Şehirde geçiyor. Uzaylı akıl hocaları, sosyal bir deney yapmak için farklı zaman ve kültürlerden bir grup Toprak Adam seçtiler - kültürlerin ve ideolojilerin büyük çatışmasını izlemek istiyorlar. Ancak bir şeyler ters gider ve Dünya İnsanları iç savaşlar, ekonomik ve ekolojik felaketler, faşist darbeler ve benzeri diğer korkunç olaylarla yaşamak zorundadır. Kasvetli roman, Boris'in yazar bloğunun başlangıcına işaret ediyordu, kardeşi Arkady'nin 1991'deki ölümüyle kışkırtıyordu. İnsanların dünyadaki varış noktası ve her zaman iyi ile kötü arasında değil, yapılması gereken seçimlerle ilgili felsefi meseleleri ele alıyordu.

"Yol Kenarı Pikniği" dışında birçok başka eser Almanca, Fransızca ve İngilizceye çevrildi, ancak aynı ilgiyi görmedi ve Rus izleyiciler tarafından daha az beğenildi. Strugatsky kardeşler, Polonya, Macaristan, Bulgaristan ve Almanya da dahil olmak üzere birçok ülkede popülerdi ve hala popülerdi (eserlerinin çoğu hem Doğu hem de Batı Almanya'da mevcuttu).

Öğlen Evren[değiştir | kaynağı değiştir]

Kardeşler tarafından yazılan kitaplardan bazıları The World of Noon veya The Wanderers's Universe olarak bilinen aynı evrende geçiyor. İsim, en iyi bilinen romanlarından biri olan "Öğlen: XX Yüzyıl" ın başlığını yansıtıyor. Öğlen Evreni çok tuhaftır - son derece yüksek düzeyde sosyal, bilimsel ve teknolojik gelişime sahiptir. Öğlen Dünyası hiçbir parasal teşvik bilmez (para yoktur) ve herkes kendisini ilgilendiren bir mesleğe girer. Öğlen Evreninin Dünyası, dünyanın önde gelen bilim adamları ve filozoflarından oluşan küresel bir teknokratik konsey tarafından yönetilmektedir.

Evren, Strugatsky kardeşler tarafından yaşamak ve çalışmak istedikleri ideal bir yer olarak tanımlandı; birçok insan anlatılan dünyayı sevdi ve ara sıra romanlardan alıntı yaptı.

Sergiler[değiştir | kaynağı değiştir]

2003 baharında Nizhniy Novgorod bölgesinde kardeşlere adanmış bir sergi açıldı. Sergi kardeşlerin mesleğinin üç yönünü sunuyor: yazma, öğretme ve çeviri. Sergide, Strugatsky kardeşlerin eserlerine ve romanlarına ithaf edilen bir dizi makale, kardeşlerin hayranları ve takipçilerinin yazdığı kitaplarla bir araya geliyor.