Boşluk oranı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zeminlerin hacim parametrelerinin tanımı.

Bir karışımın boşluk oranı, boşlukların hacminin katıların hacmine oranıdır.

Malzeme biliminde boyutsuz bir niceliktir ve aşağıdaki gibi porozite ile yakından ilgilidir:

ve

nerede boşluk oranı, porozite, VV boşluğunun hacmidir (sıvılar ile), VS katıların hacmidir ve V T toplam hacimdir. Bu rakam kompozitler, madencilik ile ilgilidir . Geoteknik mühendisliğinde, zeminlerin durum değişkenlerinden biri olarak kabul edilir ve e sembolü ile temsil edilir.[1][2]

Geoteknik mühendisliğinde sembolün genellikle bir kayma mukavemeti parametresi olan kesme direncinin açısını temsil eder. Bu nedenle, denklem porozite içın kullanılarak yeniden yazılır:

ve

nerede boşluk oranı, porozite, V V boşluk hacmidir (hava ve su), VS katıların hacmidir ve V T toplam hacimdir.[3]

Mühendislik uygulamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Hacim değişikliği eğilim kontrolü. Boşluk oranı yüksekse (gevşek topraklar), bir toprak iskeletindeki boşluklar yetersiz yüklemeyi en aza indirme eğilimindedir - parçacıklar büzülür. Tersi durum, yani boşluk oranı nispeten küçük olduğunda (yoğun topraklar), toprağın hacminin yükleme altında artmaya karşı savunmasız olduğunu gösterir - parçacıklar genişler (dilatans).
  • Akışkan iletkenlik kontrolü (suyun toprakta hareket etme yeteneği). Gevşek topraklar yüksek iletkenlik gösterirken, yoğun topraklar çok geçirgen değildir.
  • Parçacık hareketi. Gevşek bir toprakta parçacıklar oldukça kolay hareket edebilirken, yoğun bir toprakta daha ince parçacıklar boşluklardan geçemez ve bu da tıkanmaya neden olur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lambe, T. William & Robert V. Whitman. Soil Mechanics. Wiley, 1991; p. 29. 978-0-471-51192-2
  2. ^ Santamarina, J. Carlos, Katherine A. Klein, & Moheb A. Fam. Soils and Waves: Particulate Materials Behavior, Characterization and Process Monitoring. Wiley, 2001; pp. 35-36 & 51-53. 978-0-471-49058-6
  3. ^ Craig, R. F. Craig's Soil Mechanics. London: Spon, 2004, p.18. 0-203-49410-5.