Blue Book

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Treatment of Armenians in the Ottoman Empire 1915-1916
YazarArnold Joseph Toynbee
Ülkeİngiltere
Dilİngilizce
KonuTarih
Yayım1916
YayımcıHodder & Stoughton
Sayfa684

Blue Book, Mavi Kitap veya tam adı ile The Treatment of Armenians in the Ottoman Empire 1915-1916, Savaş Propaganda Bürosu'nun isteği üzerine James Bryce ve Arnold J. Toynbee hazırlanan kitaptır. Kitap günümüzde akademisyenler tarafından ciddiye alınmamakla beraber bir savaş propagandası olarak görülüyor.[1]

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Toynbee, Armenian Atrocities: The Murder of a Nation, The Murderous Tyranny of the Turks ve James Bryce önderliğinde hazırladığı Blue Book ile Türkleri, Ermenilere karşı katliamlar yapmakla suçladı, ayrıca bu suçlara Alman İmparatorluğu'nu da dahil etti.

Savaş Propaganda Bürosu'nun yöneticisi olan Charles Masterman kitap yayınlanmadan önce Bryce'a gönderdiği bir mektupta şunları yazmıştı:

Ermenistan hakkında önerilen mavi kitabın tamamını okudum. Medeniyetin başlangıcından bu yana yaşanmış en dehşet verici hikayelerden birini anlatan, kesinlikle inanılmaz bir çalışma. Kamuoyunu etkilemekle ilgili genel nedenlerden dolayı mümkün olan en kısa sürede yayınlanmasını çok istiyorum. Özellikle Yakın Doğu'da nihai bir çözüme ulaşılması konusunda Toynbee'ye sürekli olarak kitabın basılması için yeni çabalar göstermesi çağrısında bulunuyorum.

Bryce kitaptaki kaynakların doğruluğunu savaştan sonra açıklayacağını ileri sürdü ancak kaynaklar hiçbir zaman doğrulanmadı. Toynbee daha sonraki yıllarda kitabın propaganda amaçlı olarak hazırlatıldığını kabul etti.[2] Britanyalı akademisyen ve avukat Geoffrey Robertson, "Bryce'ın propagandacı sicilinden" dolayı Blue Book'a güvenilemeyeceğini söylemiştir.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ McEvoy, Sadia (2016). The construction of Ottoman Asia and its Muslim peoples in Wellington House's propaganda and associated literature, 1914-1918 (İngilizce). King's College London. 
  2. ^ Toynbee, Arnold J. (1 Haziran 1967). Acquaintances (İngilizce). Londra: Oxford University Press. ISBN 9780195001891. 
  3. ^ Robertson, Geoffrey (2009). Was There an Armenian Genocide? (İngilizce). s. 20. ISBN 9780956408600. 

Diğer okumalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]