Birleşik Hakemler Kurumu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Birleşik Hakemler Kurumu
Slogan"Çözüm için gelişim"
Kuruluş1915
TürMeslek birliği
MerkezLondra
Hizmet bölgesiDünya çapında
LiderSundaresh Menon
Resmî sitehttp://www.ciarb.org/

Birleşik Hakemler Kurumu (CIArb), (İngilizceChartered Institute of Arbitrators) dünya çapında Alternatif uyuşmazlık çözümü alanında faaliyet gösteren uygulayıcıları temsil eden önde gelen bir mesleki birliktir. Dünyanın 133 ülkesinde yaklaşık 14.000 üyesi ve dünya çapında 37 şubesi bulunan kurum küresel olarak alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının tanıtımını ve gelişimini desteklemektedir. Kurumun üyeleri üç ana alternatif uyuşmazlık çözüm yolunda uzmanlaşmıştır. Bunlar tahkim, inşaat uyuşmazlıklarında hakemlik ve arabuluculuktur.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Hakemler Kurumu (CIArb), 1 Mart 1915 tarihinde kuruldu ve 1990 yılında İngiltere'de bir hayır kurumu olarak tescil edildi. Kurum, 1979 yılında Royal Charter'a dahil oldu.

Kurum, bir avukat ve kurum sekreteri olan H. C. Emery, bir mimar olan F. M. Burr, bir muhasebeci olan I. W. Bullen, mesleği bilinmeyen A Powells ve bir avukat olan A. Stevens tarafından adi ortaklık olarak kuruldu.

Eğitim ve mesleki yeterlilik[değiştir | kaynağı değiştir]

CIArb, tahkim, arabuluculuk ve inşaat ihale gibi çeşitli uyuşmazlık çözüm disiplinlerinde tanıtımdan ileri seviyeye kadar bir dizi mesleki eğitim kursları düzenlemektedir.

CIArb alanındaki ana disiplinleri kapsayan dünyada kabul görmüş niteliklerin bir yelpazesi sunmakta ve anlaşmazlık çözümü uzmanlıklarının kamuoyunca tanınmasını sağlamaktadır. Kaliteli uyuşmazlık çözümü sağlanması için devam eden çabalarının bir parçası olarak, CIArb önde gelen uygulayıcıların yeni fikirlerine dayalı olarak çeşitli standartlar ve kurallar geliştirmekte ve yayınlamaktadır.

CIArb Sürekli Mesleki Gelişim (CPD) faaliyetleri kapsamında, genellikle meslekten dikkat çeken konuşmacılarla etkinlikler düzenlemektedir.

Kurumun üyeliği yeterlilik ya da deneyim yoluyla elde edilebilir.

Üyelik[değiştir | kaynağı değiştir]

CIArb çok farklı mesleki ve akademik geçmişten profesyonelleri bireysel yetenek, mesleki bilgi ve deneyime bağlı olarak dört farklı sınıfta üyeliğe kabul etmektedir. Üyelik sınıfları ve kısaltmaları şunlardır:

  • CIArb Associate (ACIArb)
  • CIArb Member (MCIArb)
  • CIArb Fellow (FCIArb)
  • Chartered Arbitrator (C.Arb)

Küresel Topluluk[değiştir | kaynağı değiştir]

CIArb Birleşik Krallık merkezli kâr amacı gütmeyen, dünya çapında 37 şubesiyle kamu yararına faaliyet gösteren bir mesleki birliktir. CIArb'ın dünya çapındaki yapılanması üyelerine, hemfikir oldukları profesyonellerle görüş ve tecrübelerini paylaştıkları değerli bir küresel ağ sunmaktadır.

CIArb ve şubeleri alternatif uyuşmazlık çözüm yollarıyla ilgili belirli başlıklarında düzenli seminer, konferans ve sosyal etkinliklerle üyelerinin ve üyesi olmayanların bir araya gelmesine olanak sağlamaktadır.

Şubeler:

Afrika[değiştir | kaynağı değiştir]

Kenya, Morityus, Nijerya, Güney Afrika, Zambiya.

Amerika[değiştir | kaynağı değiştir]

Bahama, Bermuda, Karayipler, New York, Kuzey Amerika, Latin Amerika

Asya[değiştir | kaynağı değiştir]

Doğu Asya, Malezya, Singapur, Tayland, Hindistan

Avustralya[değiştir | kaynağı değiştir]

Avustralya

Avrupa[değiştir | kaynağı değiştir]

Kıbrıs Rum Kesimi, İrlanda, Avrupa

Büyük Britanya[değiştir | kaynağı değiştir]

İskoçya, Kuzey Doğu, Kuzey Batı, Doğu Midlands, Batı Midlands, Doğu Angliya, Londra, South East, Southern, Thames Valley, Western Counties, Wales, Kanal Adaları.

Orta Doğu ve Hint Yarımadası[değiştir | kaynağı değiştir]

Bahreyn, Mısır, Hindistan, Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri (Dubai)

Araştırma[değiştir | kaynağı değiştir]

CIArb Araştırma ve Geliştirme departmanı, toplumun değişen ve zorlu alternatif uyuşmazlık çözüm (ADR) ihtiyaçlarını karşılamak için araştırma alanlarını geliştirmeye devam ediyor.

Araştırma ekibinin görevi üyelere hizmet sunmak ve aynı zamanda hükûmetlere veya kurum üyesi olsun ya da olmasın ticari kuruluşlara, ADR toplumunun ihtiyaçlarına cevap verebilmeleri bir araştırma kuruluşu olarak hareket etmektir.

Bu hizmet, özel anlaşmazlıkların çözümü alanında düşünce liderliğine ihtiyaç duyan kamu ve özel kuruluşlarınca kullanılabilir.

Dergi ve diğer yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurum Tahkim Dergisi (Institute Journal, Arbitration), 1915 yılında kurulduğu günden beri yayınına devam etmiştir. Dergi, o zamandan beri tahkim ve uyuşmazlık çözümü üzerine 5.000 'den fazla makalenin yayınlanmasına binlerce sayı ve çeşitli formatlarda katkıda bulunmuştur. Bugün Dergi, uyuşmazlık çözümünün her yönüyle ilgili akademik ve uygulamaya yönelik çıktılar içermektedir. Odaklanmış bir Araştırma ve Geliştirme departmanı oluşturulması ile artık proaktif bir dergi halini almıştır. Akademisyen ve uygulayıcıların katılımıyla oluşan ekibe Bloomsbury Meydanı'nda bulunan CIArb merkezi ev sahipliği yapmaktadır. Araştırma ekibi, aynı zamanda adli araştırmalar, akademik kitap başlıkları ve uygulayıcısı kılavuzları içeren birçok diğer yayınlara katkıda bulunmaktadır.

Uyuşmazlık Randevu Servisi (DAS)[değiştir | kaynağı değiştir]

CIArb tahkim, hakemlik, arabuluculuk ve bağımsız uzman değerlendirmesi de dahil olmak üzere ADR yöntemlerinin tamamı hakkında geniş bir ürün yelpazesi sunuyor.

Hizmet ticari ve medeni uyuşmazlıklar konusunda yüksek eğitimli ve deneyimli üyeler arasından başkanlık divanı tarafından seçilen ADR uygulayıcıları tarafından sunuluyor.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]