Bira FM

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bira FM
Bira FM Logosu
Bira FM Ekran Görüntüsü
SahipMedyamedia Kreatif
URLbira.fm
SloganKeyif, yalnız gitmez
Site türüRuh haline göre müzik dinleme servisi
Kullanılabilir dil(ler)Türkçe / İngilizce
Başlama tarihi1 Temmuz 2011 (12 yıl önce) (2011-07-01)

Bira FM, müzikseverleri dil ve türden bağımsız bir müzik anlayışı ile tek platformda buluşturan, ruh haline göre düzenlenmiş ayrı kanallardan oluşan internet tabanlı bir radyodur.

Yayın politikası[değiştir | kaynağı değiştir]

Belli bir müzik türü ya da herhangi bir dilde müzik üzerine odaklanmadan seçilen şarkılardan oluşan yüzlerce çalma listesi üzerinden ruh hallerine göre gruplandırılmış bir müzik yayını yapılmaktadır.

Dinleyici web sitesine girdiği anda kanal listesinden ruh hallerinden birine uygun olan kanalı seçip gelen rastgele çalma listesinden birini dinlemeye başlar. Radyonun yayın politikasını belirleyen temel faktör müziğin kitleleri birleştirici özüne ve ticari kaygılar arasında kaybolan ve göz ardı edilen saflığına sadık kalmaktır.

Müziğin evrenselliği ilkesi üzerinden yola çıkılarak kurulmuş olan Bira.FM, popüler müziğin ticari kaygılarından bağımsız olarak nostaljik, alternatif, yerli, yabancı, popüler ayrımı yapılmadan bir sanat dalı olarak müzik ürünlerinin küratörlük işlevini, üretici bir zihnin, diğer zihinlere belli bir filtreden, anlayıştan ve tecrübeden geçirilerek ulaştırılması temeline indirgeyerek üstlenmiştir.

Teorik olarak müziğin amaçları[1] arasından bir ruh halini beslemek ya da manipule etmek, dinleyeni eğlendirmek, yapanı eğlendirmek, edebi değeri olan sözlerin aktarılmasını sağlamak, dansı mümkün kılmak, çalışırken yapılan tekrarlı fiziksel ve zihinsel aktivitelerin yükünü azaltmak ve ilham vermek gibi maddelere hizmet eden şarkılara odaklanan proje her geçen gün kulaktan kulağa yayılarak sadık dinleyici kitlesini genişletmektedir.

Sitenin fonksiyonlarını ve kuruluş felsefesini editörleri şöyle açıklamaktadır:

Bira.FM adminlerine göre Bira.FM'in kuruluş felsefesi: —

Bira.FM, bir kültürün, bulunduğu zamana isyanı ile ortaya çıkmış bir oluşumdur. Ama bu isyanın en organize hali, yoğun bir iş gününden sonra biralarını tokuşturan bir grup insandan oluşan sahnedir. Genel amacı sadece dinleyenin keyfini yerinde tutmak olan Bira.FM, bir web radyo olmaktan çok mixtape/çekme kaset konseptine yakındır. Dinleyeni baştan sona, modunu bir yükseltip bir alçaltarak negatif ruh halindeyse, playlist sonunda bunu minimuma indirme, pozitifse de birkaç dakikalığına dünyanın en mutlu insanına çevirme özelliği ile bardak çekme tekniğini anımsatmaktadır. Sitedeki emektar radyo, gizemli horozlu saat, bira sayacı olarak da kullanılan arjantin bardak ve astronot maymun (Mastronot) sitenin demirbaşları arasında yer alırken, ara sıra akşamları top ve çerez gibi ikramları olmakta; sosyal medya üzerinden de dinleyiciler ile birebir etkileşimde bulunulmaktadır. Bira.FM, kaygı yerine huzur, yalnızlık yerine bir bütünün parçası olma hissi verdiği için, bünyede bağımlılık yaratabilir. Kalan tüm kelimeler, yapıştırılan anlamlar, şarkıları dillere/tarzlara bölmeler, tüm maskeler ve kılıflar Bira.FM mahallesinin dışında bırakılır. Gelen, kendi için gelir, keyfi için dinler ve eğer beğenirse sosyal mecralar üzerinden turist selamını çakıp köşesine çekilir.
Bira.FM tüm bu özellikleri ile, soğuk bir biranın yanında gidebilecek en güzel ikinci şeydir.

Bira FM kanal listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

İnceleme ve yansımalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Purposes of Music". 28 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]