Bir Katilin Anıları (film, 2017)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bir Katilin Anıları
살인자의 기억법
YönetmenWon Shin-yun
YapımcıYou Jeong-hun
Won Shin-yun
SenaristHwang Jo-yun
Won Shin-yun
UyarlamaA Murderer's Guide to Memorization
Kim Young-ha
OyuncularSol Kyung-gu
Kim Nam-gil
Kim Seol-hyun
Oh Dal-su
DağıtıcıShowbox/Mediaplex
Çıkış tarih(ler)i6 Eylül 2017 (2017-09-06)
Süre118 dakika
128 dakika(yönetmenin kurgusu)
Ülke Güney Kore
DilKorece
Hasılat18 milyon dolar

Bir Katilin Anıları (Korece : 살인자의 기억법; anlamı: bir katilin ezberleme rehberi, İngilizce: Memoir of a Murderer) Won Shin-yun'un yönettiği 2017 tarihli Güney Kore yapımı aksiyon ve gerilim filmidir.[1] Yazar Kim Young-ha'nın çok satan romanından uyarlanmıştır. Filmde başrollerde Sol Kyung-gu ve Kim Nam-gil, yardımcı rollerde Kim Seol-hyun ve Oh Dal-su yer alıyor. Çekimler 2015'in sonlarında başladı.[2][3][4] Film, 6 Eylül 2017'de Güney Kore sinemalarında gösterime girdi.

Olay örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

Byeong-soo (Sol Kyung-gu), gençken istismarcı babasını öldürdükten sonra ölmeyi hak eden insanlarını olduğunu düşünmeye başlar. Seri cinayetler işlediği zamanlarda, kurbanlarını satın aldığı bir bambu korusuna gömmüştür. Bir kadını öldürdükten sonra trafik kazası geçirmiş, kafasından yaralanmış ve bu yaralanma Byeong-soo'da dejeneratif Alzheimer hastalığına neden olmuştur. Byeong-soo cinayet işlemeyi bırakmış, veterinerlik mesleğine devam etmiş ve kızı Eun-hee'ye (Kim Seol-hyun) büyütmüştür.

Yıllar geçtikçe, Byeong-soo'nun durumu kötüleşir. Artan sıklıklarda zihnindeki büyük bellek parçaları kaybolmaya başlar. Yerel polis karakolunu birkaç kez ziyaret ettikten sonra (nerede yaşadığını unuttuğu için), Byeong-soo, polis memuru Byeong-man (Oh Dal-su) ile beklenmedik bir arkadaşlık kurar. Byeong-soo, Eun-hee'nin isteğiyle günlük işlerini sürdürmek için bir ses kayıt cihazı kullanır. Hatırladığı her şeyi anı olarak yazar ve dizüstü bilgisayarına kaydeder. Ayrıca, şiir kursuna da gitmektedir. Kursta cinayeti anlattığı şiirleri, şiirlerin mecaz olduğunu düşünen kurs hocasını ve arkadaşlarını etkiler. Kurs arkadaşı Jo Yeon-joo (Hwang Seok-jeong) ona aşık olur ve bu durum canını çok sıkar.

Küçük kasaba, iki genç kadının öldürülmesiyle sarsılır. Byeong-soo'nun kafası karışır cinayetleri kendisinin işleyip işlemediğini merak eder. Bambu koruluğuna giderken (yeni gömü olup olmadığını kontrol etmek için) başka bir arabaya çarpar ve diğer arabanın bagajı açılır. Bagajda kanlı bir torba fark edince, mendiliyle gizlice kan örneği alır. Arabanın sürücüsü torbanın geyik cesedi olduğunu iddia eder ve iletişim bilgilerini paylaşmadan uzaklaşır. Aldığı kan örneğinin insana ait olduğunu anlayınca polise araba plakasını da vererek anonim ihbarda bulunur ancak arabanın sahibi bir polis Min Tae-joo (Kim Nam-gil) olduğu için ihbarın şaka olduğunu düşünülür. Byeong-soo ayriyeten polis arkadaşı Byeong-man'dan plakayı araştırmasını ister. İçgüdüsel olarak Tae-joo'nun da kendisi gibi seri katil olduğunu anlayan Byeong-soo, cesedi nereye götürdüğüne dair çıkarım yapar ve polise ihbarda bulunur.

Tae-joo, Eun-hee ile çıkmaya başlar. Byeong-soo ikiliyi görür ancak Tae-joo'yu hatırlayamaz. Byeong-man ona plakanın sahibinin Tae-joo olduğunu söyledikten sonra Tae-joo'yu hatırlayan Byeong-soo, Byeong-man'a kanlı mendili verir.

Byeong-soo, Eun-hee'ye Tae-joo ile ilgili endişelerini anlatmaya çalışır, ancak Tae-joo'nun kızına bambu korusundan bahsettiğini fark eder. Byeong-man, kan örneğinin bir geyiğe ait olduğunu söyler. Byeong-soo, Tae-joo'yu öldürmeye kararlıdır, ancak hastalığı yüzünden 1 haftalık hafızası silinir. Byeong-soo, eli kolu bağlanmış şekilde odasında uyanır. Tae-joo odada Byeong-soo'nun bilgisayardaki anılarını okumakta ve değiştirmektedir. Tae-joo, katil olduğunu ve mendildeki kan örneğini değiştirdiğini söyler. Tae-joo, Byeong-soo'yu cinayetleri işlediğini itiraf etmezse Eun-hee'yi öldürmekle tehdit eder ve sonra onu sakinleştirici iğneyle bayıltır.

Eun-hee'nin güvenliğinden endişe eden Byeong-soo, kız kardeşi rahibe Maria'nın (Gil Hae-yeon) yanına, manastıra Eun-hee'yi gönderir. Tae-joo'yu terk edilmiş bir eve kadar takip eder ve şiir kursundaki arkadaşı Yeon-joo'nun rehin tutulduğu görüntüleri bulur. Bu kanıtı polise sunduğunda polisler Byeong-soo'nun kendisinin suçlu olduğundan şüphelenirler. Byeong-soo yıllar önce babasının ölümünden sonra kız kardeşi Maria'nın intihar ettiğini hatırlar. Polislerden kaçar. Polisler bambu korusundaki cesetleri bulur. Yeon-joo'nun da cesedi oradadır.

Byeong-soo, onu aldattığı için öldürdüğü karısını hatırlar. Eun-hee, onun biyolojik kızı değildir. Eun-hee'yi eski karısı sanıp boğmaya çalıştığı olayı hatırlayan Byeong-soo, aklını kaybettiği bir anda kızını öldürebileceğini düşünür. Suçluluk duygusuyla dolan Byeong-soo, kayıt cihazında Eun-hee'nin sesini dinlerken kendini öldürmeye hazırlanır. Ancak daha sonra ses kaydında Tae-joo'nun suçlarını itiraf ettiğini duyar. Daha önceki karşılaşmaları sırasında yanlışlıkla "Kaydet" düğmesine basmıştır. Eun-hee'yi manastıra önceden hatırladığı gibi taksiyle değil de Tae-joo'nun arabası ile gönderdiğinin farkına varır.

Byeong-soo ses kaydını Byeong-man'a dinletir. Byeong-man, Tae-joo'yu ormandaki bir eve kadar takip eder. Tae-joo, Byeong-man'ı öldürür. Eun-hee cesedi gördüğü için Eun-hee'yi bağlar. Byeong-soo da ormandaki eve gitmektedir. Yolda durumu hatırlayabilmek için Eun-hee'yi kurtarmasını söyleyen ses kaydı tutar ve yüzünü hatırlayabilmek için Tae-joo'nun fotoğrafını madalyonunun içine koyar. Eun-hee evden kaçar. Tae-joo onu aramak için arabasına biner. Tae-joo'yu gören Byeong-soo arabasıyla onun arabasına çarpar.

Eve girdikten sonra Byeong-soo'nun hafızası gider. Tae-joo, Byeong-soo'yu boğmaya başlar. Eun-hee'nin babasına seslenmesiyle Byeong-soo'nun hafızası geri gelir ve Eun-hee'nin de yardımıyla Tae-joo'yu alt edip onu öldürür. Tae-joo, Eun-hee'ye Eun-hee'nin annesinin cesedinin bambu koruluğunda bulunduğunu söylemiştir. Eun-hee babasından korkmaktadır. Byeong-soo suçlarını itiraf eder ve kızına bir katilin kızı olmadığını çünkü onun biyolojik babası olmadığını söyler. Byeong-soo gözaltına alınır.

Byeong-soo'nun son ses kaydını dinleyen Eun-hee, Byeong-soo'yu affetmeyi karar verir ve babasını ziyaret eder. Hafızası kötüleşen babası Eun-hee'yi Maria zanneder. Eun-hee babasının saçını keser ve ona yeni bir çift beyaz ayakkabı hediye eder. Byeong-soo, kendini öldürmeye karar verir ancak Alzheimer belirtileri kendini gösterir ve intihar etmez. Byeong-soo tren tünelinin dışında durmaktadır. İçinde Tae-joo'nun fotoğrafı olan kızının madalyonuna bakar. Tae-joo'nun ona sırıttığını görür ve kendi kendine düşünür: "Hafızana güvenme. Min Tae-Joo hala hayatta".

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sol Kyung-gu - Kim Byeong-soo, Alzheimer hastalığı olan ve eskiden seri katil olan veteriner. Sadece ölmeyi hak edecek günah işlediğini düşündüğü kişileri öldürür.
  • Kim Nam-gil - Kim Byeong-soo'nun, seri katil olduğundan şüphelendiği yerel polis Tae-joo.
  • Kim Seol-hyun - Byeong-soo'nun kızı Kim Eun-hee. Byeong-soo Alzheimer olduğu için babası ile ilgilenir. Tae-joo'nun kız arkadaşı.
  • Oh Dal-su - kasabanın katillerini bulmaya kararlı polis Byeong-man.
  • Hwang Seok-jeong - Jo Yeon-joo, Byeoung-soo'nun şiir kursundan arkadaşı.
  • Gil Hae-yeon - Maria, rahibe ve Byeong-soo'nun ablası.
    • Kim Hye-yoon - Maria (genç)
  • Jo Jae-yoon - Doktor

Gösterim[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir Katilin Anıları, 6 Eylül 2017'de Güney Kore'de gösterime girdi. Güney Kore'de sinemalarda 2,6 milyon kişinin izlediği film, 18 milyon dolar hasılat elde etti.[5][6]

Bir Katilin Anıları, 4-15 Ekim 2017 tarihleri arasında gerçekleşen 61. Londra Film Festivali'nin gerilim bölümünde de gösterildi.[7]

Yönetmenin kurgusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin alternatif versiyonu 10 dakika daha uzun ve filmin sonu daha farklı.[8]

Bu versiyonda, kulübede Byeong-soo suçlarını Eun-hee'ye itiraf ettikten sonra Tae-joo'nun cesedi ortadan kaybolur. Byeong-soo daha sonra tutuklanır ve hapse gönderilir. Hapishanedeki müfettiş, cinayetler zaman aşımına uğradığı için ve Byeong-soo'nun Alzheimer olduğu gerçeğini de göz önünde bulundurarak Byeong-soo'nun gitmesine izin verir. Son sahnede, Byeong-soo, filmin açılış sahnesinde de görülen eski demiryolu tünelinden çıkar. Aniden hastalık belirtileri tetiklenir, yüzü seğirir ve ayakkabılarını ters giyer. Geçmişten bazı anıları hatırlamaya başlar. Anılarında son zamanlarda işlenen cinayetlerin asıl suçlusu kendisidir, ilk karşılaşmalarında arabasına çarpan aslında Tae-joo'dur ve kazadan sonra Tae-joo'yu öldürüp cesedini su deposuna atmıştır. Arkadan müfettişin sesi duyulur "Yitip giden anılar ilk önce kendilerini korumaya meyillidir." Sahnenin sonunda, Byeong-soo kameraya bakar ve kendi kendine "Hafızana güvenme" diye düşünerek sırıtır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Memoir of a Murderer (2017) | Genres: Action, Drama, Thriller: Metacritic". 30 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  2. ^ "'살인자의기억법' 설경구 "70대 연기 위해 체중감량...목젖부터 늙더라" - 1등 인터넷뉴스 조선닷컴 - 스포츠ㆍ연예 > 엔터테인먼트 > 영화 > 영화뉴스". News.chosun.com. 8 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2017. 
  3. ^ "'살인자의 기억법' 설경구·김남길이기에 가능한 미친 열연 | 연예 | 영화 | 한경닷컴". Hei.hankyung.com. 8 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2017. 
  4. ^ "'Memoir of a Murderer' director adds cinematic imagination to original novel". English.yonhapnews.co.kr. 8 Ağustos 2017. 8 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2017. 
  5. ^ "MEMOIR OF A MURDERER (2017)". Korean Film Biz Zone (İngilizce). 22 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2021. 
  6. ^ "Korean Box Office for the Weekend 2017.10.20 ~ 2017.10.22 @ HanCinema". www.hancinema.net (İngilizce). 29 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2021. 
  7. ^ "Buy cinema tickets for Memoir of a Murderer | BFI London Film Festival 2017". Whatson.bfi.org.uk. 12 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ekim 2017. 
  8. ^ "Memoir of a Murderer | Alternate Versions". IMDB. 18 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]