Bir İnsan Çiz testi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bir İnsan Çiz testi (İngilizce: Draw-a-Person test; eski adlandırmasıyla Bir Adam Çiz testi) veya Goodenough-Harris testi, genellikle çocuklara uygulanan bir zekâ testidir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Test ilk olarak 1926 yılından Amerikalı psikolog Florence Goodenough tarafından geliştirildi. Test 1963 yılında psikolog Dale B. Harris tarafından geliştirilerek modern haline geldi.

Testin uygulanması ve değerlendirilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Test sırasında testi uygulayan kişi çocuktan bir adam, bir kadın ve kendisi olmak üzere 3 adet insan resmi çizmesini ister. Resimlerin nasıl olması gerektiği konusunda çocuğa herhangi bir talimat verilmez. Test sırasında bir zaman sınırı yoktur. Testin resim çizerek gerçekleştirilmesi çocukların dil bariyeri, iletişim bozukluğu ve sözel beceriler gibi değişkenlerden bağımsız olarak zekâ gelişimlerini belirlemeyi amaçlar.

Testin ardından çizimlerde yer alan vücudun bölümleri ve kıyafetler gibi 14 farklı unsur; detaylar ve orantı gibi kriterler gözetilerek değerlendirmeye tabi tutulur. Goodenough'ın orijinal testi 46 ayrı Harris'in testi ise erkek figürler için 73, kadın figürler içinse 71 adet içermiştir. Modern testte her çizim için 64 tane yer almaktadır.

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

2013 tarihli bir araştırma, Bir İnsan Çiz testinin Wechsler Okul öncesi ve İlkokul Zeka Ölçeği ile düşük oranda korelasyon göstermesi ve üstün zekâlı veya düşük zekâlı bireylerin belirlenmesi konusunda çok fazla yanlış pozitif ve yanlış negatif sonuç vermesi nedenleriyle zekâ ölçümü konusunda testin kullanılmaması gerektiği sonucuna ulaşmıştır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Imuta, Kana; ve diğerleri. (2013). "Drawing a Close to the Use of Human Figure Drawings as a Projective Measure of Intelligence". PLOS ONE. 8 (3). s. e58991. Bibcode:2013PLoSO...858991I. doi:10.1371/journal.pone.0058991. PMC 3597590 $2. PMID 23516590.