Bilmemek (roman)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bilmemek (Fransızca L'ignorance) Milan Kundera'nın bir romanı. 1999 yılında Fransızca yazılmış ve 2000 yılında yayımlanmıştır. 2001 yılında Bilmemek adıyla Aysel Bora tarafından Türkçeye çevrilen eser Can Yayınları'ndan çıkmıştır. Kundera'nın kişisel tarihiyle paralellikler göstermesi nedeniyle, kitabın otobiyografik bir roman olarak ele alınması da mümkündür.[1]

Romanın konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1989'da Kadife Devrim, iktidardaki Çekoslovakya Komünist Partisi'ni devirdiğinde, yirmi yıldır Fransa'da sürgünde yaşayan Irena Çekoslavakya'ya, vatanına dönmeye karar verir. Yolculuğu sırasında, tesadüfen, sürgünden önce kısa süreli bir yakınlık yaşadığı ve Danimarka'da göçmen olarak yaşayan Josef ile karşılaşır.

Romanda cehalet kavramı iki yönlü bir olgu olarak sunulmaktadır. Cehalet, hoş olmayan konuşma konularından kaçınmak veya eyleme geçmek gibi insanların katıldığı gönüllü bir eylem olabilir. Ancak roman aynı zamanda cahil olmanın, geçmişi bilmiyormuş gibi davranmak veya gerçeklerden kaçmak gibi istemsiz yönlerini de araştırır.

Roman, Kundera'nın romanlarında yinelenen bir tema olan aşkın ve onun tezahürlerinin dokunaklı bir resmini çizer. Yuva olmaktan çıkan vatana dönüşün yarattığı duyguları irdeler. Bunu yaparken Odysseus'un eve dönüş temalarını yeniden işler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bilmemek: Kundera'nın 'göçmen'leri". Soner Sert. Gazete Duvar. 4 Haziran 2020. 1 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi.